Τράπεζες: Σχέδιο ανταλλαγής θυγατρικών!

Τράπεζες: Σχέδιο ανταλλαγής θυγατρικών-Τι προτείνουν οι τραπεζίτες για Βαλκάνια
Η απουσία αγοραστών για τα Βαλκάνια και το εγχείρημα turn around μέσω ανταλλαγής δραστηριοτήτων σε διμερή βάση. Η άφιξη Κούπμαν, τα πλάνα αναδιάρθρωσης και το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων. Γιατί εξαιρείται η Finansbank από το σχέδιο.
Λύσεις στον γρίφο του τι μέλλει γενέσθαι με τις θυγατρικές τράπεζες, τις οποίες διατηρούν, στα Βαλκάνια αναζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες, με βασικό άξονα την αποφυγή της πώλησης έναντι πινακίου φακής.
Εξάλλου, οι οικονομίες της βαλκανικής βρίσκονται σε υφεσιακό περιβάλλον και δεν υπάρχουν αγοραστές, δεδομένου ότι επί δεκαετίες τραπεζικοί επενδυτές στα Βαλκάνια, οι ιταλικές και οι αυστριακές τράπεζες, αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα και ακολουθούν περιοριστική πολιτική.

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων προκρίνεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, η σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών(Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με στόχο την «μοιρασιά» των αγορών ανά τραπεζικό όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες και κάθε μία θα αναλάβει τις δραστηριότητες των άλλων σε μία εκ των βαλκανικών χωρών.

Εάν το σχέδιο τύχει της έγκρισης της τρόικας τότε δύο ή περισσότερες ελληνικές τράπεζες μπορεί να συμφωνήσουν την ανταλλαγή δραστηριοτήτων σε κάποιες αγορές των Βαλκανίων. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να επικεντρώσουν την παρουσία τους σε λιγότερες αγορές, όπου όμως θα διαθέτουν μεγαλύτερο μέγεθος.

Εξάλλου, η παρουσία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων επεκτείνεται σε ισόποσες με τις συστημικές τράπεζες αγορές, σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία.

Ένα ακόμη σχέδιο-πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι από τον πρόεδρο της Πειραιώς, Μ. Σάλλα, αφορά στις συγχωνεύσεις των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια σε ένα ενιαίο τραπεζικό σχήμα.

Ο Ολλανδός και τα πλάνα αναδιάρθρωσης

Στο μεταξύ οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εργάζονται πυρετωδώς με στόχο την ολοκλήρωση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, των πλάνων αναδιάρθρωσης, τα οποία πρέπει να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στη Γενική Διευθυνση Αναταγωνισμού των Βρυξελλών (DGCom).

Στα πλάνα, τα οποία έχουν 5ετή διάρκεια έως το 2017, και τα οποία θα ελέγχονται από το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν Γκέρτ Γιαν Κουπμαν που φθάνει στην Αθήνα μαζί με ομάδα στελεχών στις 11 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα περιγράφουν με σαφή τρόπο τις κινήσεις που θα κάνουν προκειμένου να αποχωρήσουν από όλες τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Εξέλιξη, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση του κλάδου.

Στο πλάνο αναδιάρθρωσης ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας θα αναλύει ποιες θυγατρικές θα πουλήσει και σε ποιες θα προχωρήσει στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσον αφορά το μέλλον της Finansbank η τρόικα φαίνεται να συμμερίζεται αφενός τη διολίσθηση της τουρκικής οικονομίας, αφετέρου το εύθραστο πολιτικό περιβάλλον και συμφωνεί η πώληση μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής τράπεζας να μετατεθεί για αργότερα και εφόσον οι συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί.

Ως εκ τούτου οι άμεσες κινήσεις της Εθνικής θα αφορούν πωλήσεις θυγατρικών του μη χρηματοοικονομικού τομέα, όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, εταιρείες ακινήτων κ.ά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο σχεδιασμός για την Εθνική Ασφαλιστική προβλέπει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς προσανατολίζονται στην πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αλλά και σε μία σειρά εργασιών του μη χρηματοοικονομικού τομέα.

Στον όμιλο της Alpha Bank κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η πώληση του Χίλτον, καθώς η τράπεζα έχει διευθετήσει στο παρελθόν τις ασφαλιστικές της εργασίες.

Στην Eurobank δρομολογείται, όπως θα περιγράφεται και στο πλάνο αναδιάρθρωσης η πώληση ή μακροχρόνια ενοικίαση, ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον, για το ξενοδοχείο Kapsis στην Ρόδο, αλλά και η πώληση, εάν υπάρξει επενδυτής, του King George.

πηγη