Επιστροφές ΦΠΑ 1 δισ. στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ!

Επιστροφές ΦΠΑ ύψους €1 δισ. στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ-Στο... περίμενε οι εταιρείες

Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών εκκρεμούν επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις

Καμιά βελτίωση δεν σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης, προκειμένου να διευκολυνθούν και οι τελευταίοι φορολογούμενοι να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών εκκρεμούν επιστροφές ΦΠΑ άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και 2,5 χρόνια(887 ημέρες), για να πάρουν πίσω το φόρο!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, το κράτος δεν είχε πραγματοποιήσει επιστροφές φόρων ύψους 1,01 δισ ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά σε 6.164 αιτήσεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί έως και τις 26 Αυγούστου από το σύνολο των 11.269 αιτήσεων. Μάλιστα, οι 4.816 επιχειρήσεις από εκείνες που περιμένουν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ, βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής για περισσότερες από 120 ημέρες ή 4 μήνες.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι:

-Υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν έως και 887 ημέρες για να τους επιστραφεί από το κράτος ο ΦΠΑ. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα στην εφορία Κιλκίς, ενώ η εφορία με την αμέσως χειρότερη επίδοση είναι εκείνη της ΣΤ’ Θεσσαλονίκης με αναμονή που φθάνει έως και τις 834 ημέρες.

Με διαδικασίες «εξπρές» επιστρέφουν το ΦΠΑ οι εφορίες Πάρου και Αλεξανδρούπολης, καθώς ικανοποιούν τα αιτήματα το αργότερο σε 53 ημέρες.

Συνολικά, ο μέσος όρος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ από όλες τις εφορίες ανέρχεται στις 447 ημέρες.

-Οι τρεις εφορίες με την σημαντικότερη βελτίωση στην επίδοσή τους την τελευταία εβδομάδα ήταν η Α’ Ηρακλείουπου ανέβηκε κατά 29 θέσεις στην σχετική κατάταξη, η Πτολεμαΐδας (14 θέσεις) και η Μεσολογγίου (9 θέσεις).

-Οι τρεις εφορίες που κατέγραψαν την χειρότερη επίδοση ήταν του Αγίου Δημητρίου που υποχώρησε στον κατάλογο κατά 31 θέσεις, του Αιγίου (18 θέσεις) και της Κομοτηνής (10 θέσεις).

-Οι εφορίες με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 120 ημερών ήταν οι Πλοίων Πειραιά με 931 αιτήσεις, η ΦΑΕ Αθηνών με 523 και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων με 403.

-Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών ΦΠΑ οφείλει η εφορία Φ.Α.Ε. Αθηνών που θα πρέπει να αποδώσει συνολικά 355,68 εκατ. ευρώ σε 643 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

πηγη