Ανοίγει θέμα μείωσης μισθών 13% στο εμπόριο

Ανοίγει θέμα μείωσης μισθών 13% στο εμπόριο - Κίνδυνος ατομικών συμβάσεων

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 στα 751 ευρώ (όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του μνημονίου). Στόχος κλαδική σύμβαση για να μην οδηγηθεί η αγορά σε ατομικές συμβάσεις.

Θέμα μείωσης έως 13% των μισθών των 500.000 απασχολουμένων στο εμπόριο για να μην επαναρυθμιστούν οι αμοιβές των εμπροϋπαλλήλων με… ατομικές συμβάσεις από τις 31 Οκτωβρίου και μετά (οπότε λήγει η τρίμηνη προθεσμία για την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας στη θέση της σύμβασης που έληξε στις 31 Ιουλίου) ανοίγουν οι εργοδοτικές οργανώσεις του εμπορίου.

«Τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών» προαναγγέλλει στην «Ημερησία» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εντός της τρίμηνης προθεσμίας (δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας) θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 στα 751 ευρώ (όσο ήταν ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ πριν από την εφαρμογή του μνημονίου και τη μείωση 22% – 32% που επιβλήθηκε με νόμο). Κι αυτό για να στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας αφού, με βάση την έρευνα της ΕΣΕΕ, ο μέσος κύκλος εργασιών έχει μειωθεί κατά 45% (στα 232.000 από 425.000 ευρώ το 2009), τα καθαρά κέρδη κατά 86% (στα 7.000 από 49.000 ευρώ το 2009), 4 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λουκέτου, ενώ το 50%, ελλείψει ρευστότητας, καθυστερεί να καταβάλλει ακόμη και τα δεδουλευμένα.

Την επιδίωξη συμβιβαστικής λύσης («λογική μείωση μισθών») με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων για τη σύναψη κλαδικής σύμβασης εργασίας θα επιδιώξει και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, όπως δηλώνει στην «Η» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν και τη μη υποχρέωση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων από τις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.

Απώλειες

Να σημειωθεί ότι μετά τη λήξη του τριμήνου μετενεργούν ο βασικός μισθός και μόνο 4 επιδόματα (τέκνων, πτυχίου, πολυετίας και επικίνδυνης εργασίας), με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να «χαθούν» μονομερώς (με απόφαση του εργοδότη) όλα τα έξτρα επιδόματα τα οποία καταβάλλονται μαζί με τον μισθό. Και ο μισθός τελεί, ωστόσο, υπό διαπραγμάτευση, καθώς μπορεί να συμφωνηθεί ως ελάχιστη βάση αμοιβής ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός των 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και των 510,95 ευρώ για τους νέους ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Πηγη: Real.gr

Πηγη: