Πέντε τρόπoι να σας «χακάρουν» και άλλοι τόσοι τρόποι να προφυλαχθείτε

Το διαδίκτυο αδιαμφισβήτητα προσφέρει μια τρομερή άνεση και μία τεράστια  ταχύτητα δεδομένων στη ζωή μας. Ο τεράστιος αριθμός πληροφοριών που μας  προσφέρει, σίγουρα διευκολύνει πολύ τη καθημερινότητα μας. Μέσω όμως του  χαοτικού του περιβάλλοντος και των απεριόριστων οδών του, έδωσε την ευκαιρία σε «ηλεκτρονικούς απατεώνες» να παρανομούν και να «εισβάλλουν» σε προσωπικές  πληροφορίες, εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία τους.

Μάλιστα, οι συστηματική ενασχόληση όλο και περισσότερων ανθρώπων με τον  υπολογιστή, καθιστά την διαδικασία του «hacking» πιο εύκολη από ότι φαντάζει σε  όσους κάνουν απλή χρήση του υπολογιστή τους. Πλέον, χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία  και με ένα σχετικά φθηνό μηχάνημα, ένας «ερασιτέχνης» μπορεί να επιτεθεί σε  κάθε, σχεδόν, υπολογιστή.

Ωστόσο, με κατάλληλες ενέργειες και λίγη προσοχή, οι προσπάθειες των  επιτήδειων να εισβάλλουν   στον υπολογιστή σας, δεν θα έχουν θετική, για αυτούς, κατάληξη.

Ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κάποιος από ένα χάκερ, είναι να γνωρίζει  τον τρόπο που λειτουργεί. Η πιο συνηθισμένη τεχνική που χρησιμοποιείται, καθώς  είναι πολύ εύκολη και μπορεί να την κάνει ο καθένας, είναι τα παραπλανητικά e-mail. «Ένας Νιγηριανός πρίγκιπας σας έχει επιλέξει για να βοηθήσετε τα  εκατομμύρια λαθραία να βγουν έξω από τη χώρα του. Για μία μικρή προσπάθεια – μερικές απλές μεταφορές καλωδίων – θα πάρετε ένα σημαντικό μερίδιο. Τι θα  μπορούσε να είναι πιο εύκολο;» είναι ένα από τα κλασσικά e-mail που  κυκλοφορούν.

Μπορεί να πιστεύετε ότι κανένας δεν θα έπεφτε θύμα αυτής της παραπλάνησης, ωστόσο τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαπατώνται κάθε  χρόνο. Γι’ αυτό κιόλας αυτή η τεχνική είναι τόσο διαδεδομένη. Τέτοιου είδους  μηνύματα ζητάνε προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες και σε περίπτωση απάντησης, οι πληροφορίες πηγαίνουν κατευθείαν στους χάκερ. Χρησιμοποιώντας ωστόσο την  κοινή λογική, μπορείτε να αποφύγετε τέτοια μηνύματα, απλά αγνοώντας τα. Σκεφτείτε απλά το παλιό ρητό «Πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Δεύτερη διαδεδομένη τεχνική των χάκερ, είναι η εισαγωγή ενός ιού στον  υπολογιστή σας. Ο λόγος για τον Trojan Horse, ο οποίος μπορεί να καταγράφει όσα  γράφετε και να τα στείλει πίσω στον χάκερ. Συνήθως ο ιος περνάει μέσα στον  υπολογιστή μέσω από κάποιο παραπλανητικό e-mail, όπως τα προηγούμενα. Ενα  άνοιγμα ενός συνημμένου αρχείου είναι αρκετό για να μολυνθεί το υπολογιστής.

Βέβαια, λειτουργόντας με την ίδια λογική όπως και στα παραπλανιτικά e-mail, θα αποφύγετε τους περισσότερους ιούς. Ενα καλό σύστημα ασφαλείας είναι επίσης  απαραίτητο για να είναι προστατευμένος ο υπολογιστής.

Το σύστημα ασφαλείας όμως δεν είναι αρκετό, καθώς οι χάκερ δημιουργούν  ιστότοπους με ενσωματωμένους ιούς, έτοιμους να «βουτήξουν» σε όποιον μπει. Υπάρχουν αρκετοί κακόβουλοι σύνδεσμοι που οδηγούν σε τέτοιου είδους site.

Ο καλύτερος τρόπος να μείνει κάποιος μακριά από αυτά τα site είναι να κάνει  όσο πιο συχνά ενημερώσεις στα προγράμματά του ώστε να ξέρει σε τι κατάσταση  βρίσκονται. Ετσι θα αναγνωρίζει πότε μια «προειδοποίηση» είναι φυσιολογική ή  οδηγεί σε μολυσμένο ιστότοπο.

Αν και οι χάκερ δεν έχουν μαντικές ικανότητες και δεν μπορούν να σπάνε  κωδικούς όπως στο Χόλιγουντ, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πιο πλάγια μέθοδο. Μπορούν να αλιεύσουν πληροφορίες από ιστότοπους που χρησιμοποιείτε και έτσι να  φτάσουν στον κωδικό σας.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε  λογαριασμό. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένας χάκερ ανακαλύψει ένα κωδικό, δεν μπορεί  να έχει πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό σας. Σημαντικές είναι και οι ερωτήσεις  ασφαλείας, όπου πρέπει να μην επιλέγουμε πράγματα που φαίνονται δημόσια, αλλά  πιο προσωπικές πληροφορίες ώστε να μην μπορεί να μαντέψει ο χάκερ.

Ενας τελευταίος συνηθισμένος τρόπος να σας «χακάρουν» είναι μέσω του δικτύου Wi-Fi σας. Αν δεν είναι κλειδωμένο, τότε μπορεί να συνδεθεί όποιος θέλει. Ετσι, μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για τον υπολογιστή σας και να κάνει ενέργειες  αντί για εσάς.

Η λύση σε αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του router σας ή στις οδηγίες χρήσης  του. Ενας κωδικός είναι αρκετός να κρατήσει, τους ερασιτέχνες τουλάχιστον, χάκερ  μακριά.

πηγη