«Γιος ρουσφετολόγου πρωθυπουργού προωθεί απολύσεις»

 

n 

 Για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα που έρχονται χτυπώντας πρώτα τους κλάδους των εκπαιδευτικών, των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων αναφέρονται σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως για πρώτη φορά «μετά από έξι δεκαετίες θα γίνουν απολύσεις στο υπερπλήρες ελληνικό δημόσιο». Παράλληλα αναφέρει πως ο υπουργός που έχει αναλάβει το έργο να σπάσει το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο είναι ο γιος του πρωθυπουργού που έχει κάνει τα περισσότερα ρουσφέτια. Όπως αναφέρεται επί λέξει, «The son of a former prime minister known for making thousands of rousfeti appointments during his political career, Mr Mitsotakis says he wants to make a clean break with the past.»

Αναλυτικότερα, στο άρθρο της Kerin Hope με τίτλο «Το ελληνικό δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με το παρελθόν», οι Financial Times αναφέρουν πως μετά το πέρας της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές. Τη Δευτέρα περισσότεροι από 200 δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα έκλεισαν τις δημοτικές υπηρεσίες μαζί και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των απολύσεων», ενώ αναφέρεται και στην πορεία που έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστές του δημοσίου.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ και δεν διστάζει να «καρφώσει» τα δύο κόμματα για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, δηλώνοντας: «Το μέτρο έχει εξοργίσει τους νομοθέτες τόσο στην κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση κομμάτων συνεργασίας, στα οποία πολλοί βασίζονται στα ρουσφέτια -να κάνουν δηλαδή πολιτικές χάρες- για τους ψηφοφόρους τους, προκειμένου να επανεκλεγούν». Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως οι Financial Times αναφέρονται στα πολιτικά «χατίρια» για τα οποία κατηγορούν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γράφοντας με λατινικούς χαρακτήρες την λέξη «ρουσφέτια».
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταλαβαίνουν πως «το παιχνίδι τελείωσε», με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 24χρονου Πάρη, ενός δημοτικού αστυνομικού ο οποίος μίλησε στους Financial Times και δήλωσε πως περιμένει να απολυθεί. Ο Πάρις που όπως δήλωσε ο ίδιος παράτησε το Λύκειο, μπήκε στη δημοτική Αστυνομία χάρη σε μια οικογενειακή «διασύνδεση» με έναν πρώην δήμαρχο. «Άνθρωποι σαν και εμένα που μπήκαν από την »πίσω πόρτα» δεν έχουν κάποια σπουδαία ευκαιρία να κερδίσουν μια μετάταξη στην κινητικότητα, ακόμη και εάν ξέρω πως οι γονείς μου θα χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να »σώσουν το τομάρι μου»», δηλώνει.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επισημαίνει πως το «ταμπού» των απολύσεων στο δημόσιο έσπασε πλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα το άρθρο επιτίθεται και στον πατέρα του υπουργού, τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λέγοντας: «Ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού ο οποίος είναι γνωστό ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις- ρουσφέτια κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θέλει να »σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν»».

Δ.Κ.

πηγη