Πώς μοιράζει το νέο «λογαριασμό» η τρόικα

Πώς μοιράζει το νέο «λογαριασμό» η τρόικα - Τα τέσσερα μέτωπα με τους δανειστές
Πού οδηγεί ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων. Οι απαιτήσεις για Δημόσιο, φόρο ακινήτων, εισφορά επιχειρήσεων και νέα μέτρα. Στον «πάγο» η μείωση του ΦΠΑ εστίασης. Το ραντεβού τρόικας-Σαμαρά και οι προσδοκίες για συμφωνία πριν το Eurogroup.
Σε σκληρή γραμμή εμφανίζεται η τρόικα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Μετά τις μαραθώνιες χθεσινές διαβουλεύσεις όλα τα θέματα είναι ανοικτά πάνω στο τραπέζι και η αγωνία κορυφώνεται για το εάν έως την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.
Με δεδομένα τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, μετά την 9ωρη συνάντηση χθες του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα γίνει μία νέα προσπάθεια -και μάλιστα σε διπλή- με συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών (μία μετά το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των δανειστών και μία αργά το απόγευμα).

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη μεταξύ του πρωθυπουργού και της τρόικας. Μάλιστα, αρμόδιος παράγοντας ανέφερε χθες πως η ελληνική πλευρά έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για το 80% των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων και θα ήταν παράλογο να μην ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας εντός των χρονικών ορίων που υπάρχουν.

Πάντως, η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με το τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους για επίσπευση των διαδικασιών, ακυρώνοντας τη σκέψη της κυβέρνησης για παράταση των συζητήσεων και την επόμενη εβδομάδα.

Ο λογαριασμός από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις βγαίνει ως εξής:

– «Θάβεται» ο ΦΠΑ: Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, με δεδομένο, όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μεγάλο δημοσιονομικό κενό.

– Διαθεσιμότητα-Κινητικότητα: Δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί η κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έτσι όπως υποσχέθηκε η ελληνική πλευρά, αφού οι καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση του δημοσίου είναι «χαρακτηριστικές». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει στο σημερινό τετ-α-τετ με τη Τρόικα να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε στη συνάντηση της Δευτέρας, δηλαδή να πείσει για την αναγκαιότητα σταδιακής υλοποίησης της σχετικής δέσμευσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θέση που αναμένεται να υποστηρίξει και ο Α. Σαμαράς στη συνάντηση του με τη τρόικα, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα πολιτικής σταθερότητας.

– Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Την ώρα που όπως φαίνεται έκλεισαν οι πέντε δόσεις για την πληρωμή φέτος μέσω της ΔΕΗ, παραμένει ανοικτό το θέμα της είσπραξης του φόρου το 2014. Η τρόικα συνεχίσει να έχει ισχυρές ενστάσεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό, με την ελληνική πλευρά να αντιτείνει ότι η εισπραξιμότητα του ΦΑΠ είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΕΕΤΗΔΕ και άρα δεν υπάρχει θέμα ώστε να μην εισπραχθεί ο φόρος από την εφορία

– Εισφορά 0,2% υπέρ ΟΑΕΕ: Η Τρόικα επιμένει στην εισφορά των επιχειρήσεων από το 2014 παρότι η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει το μέτρο παράλογο και «τριτοκοσμικό». Ενδεικτικό της στάσης που τηρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν από την κυβέρνηση να έχει έτοιμη υπουργική απόφαση με την οποία θα τίθεται σε ισχύ το 2014 η εισφορά 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Θέμα το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να αποφύγει.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει επίσης μέτρα που κλείνουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014, που στην καλύτερη περίπτωση είναι 2 δισ. ευρώ. Για φέτος το μεγάλο αγκάθι για το κενό είναι ο ΕΟΠΥΥ και του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΕ.

Ελπίδες για συμφωνία

Όπως παρατηρούσαν στις 12 τα μεσάνυχτα κυβερνητικά στελέχη «έχουμε κλείσει το 90% των θεμάτων σε καθυστέρηση», ενώ εξέφραζαν την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα στο Eurogroup, όμως υποστήριζαν ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η δόση θα δοθεί στο ακέραιο (8,1δισ. ευρώ), αφού ενδεχομένως να υπάρξει πολιτική απόφαση για το ποσό και τμηματική εκταμίευση, συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα.

Την αισιοδοξία Γεωργιάδη δεν συμμερίζεται το υπουργείο Οικονομικών

Μέχρι και τώρα διατυπώνονται επιφυλάξεις από την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό που προέρχεται κυρίως από τον ΕΟΠΥΥ. Συνολικά, για τη διετία 2013–2014, η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ με την κυβέρνηση να έχει καταθέσει ισοδύναμα μέτρα τόσο για το Ταμείο, όσο και για να μην εφαρμοστεί η εισφορά υπέρ του ΟΑΕΕ.

Από την άλλη, στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με την τρόικα για έναν μηχανισμό περικοπής δαπανών που ξεπερνούν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί τόσο στις κλινικές όσο και στα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. «Όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται και όποιος αρνηθεί περίθαλψη θα βγαίνει εκτός συστήματος ΕΟΠΥΥ διά παντός», τόνισε η ίδια πηγή.

Άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές και Επενδυτικό Ταμείο

Στα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης, το υπουργείο είναι έτοιμο να προωθήσει το νομοσχέδιο για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και είναι θέμα διαχείρισης εάν θα μπει ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι, ενώ υπήρξε συμφωνία να τεθεί ως προαπαιτούμενο η δημιουργία του νέου Αναπτυξιακού Ταμείου για την Ελλάδα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αφού υψηλόβαθμα στελέχη ανέφεραν πως το χρονοδιάγραμμα προχωράει κανονικά, ενώ σημείωναν ότι φέτος δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στην ΔΕΗ, ενώ αντίθετα έρχονται μειώσεις στο βιομηχανικό ρεύμα έως 15%.

Στη «μέγκενη» ξανά το υπουργείο Εργασίας

Στο υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώθηκε ο κανόνας, που θέλει τη Τρόικα να ανοίγει ξαφνικά ένα θέμα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να χαλαρώσει ο κανόνας του 5% για τις ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις υπό αναδιάρθρωση, επικαλούμενοι το ότι σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες- πλην Ελλάδας και Ολλανδίας- δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί. Την ίδια ώρα έθεταν το μείζον ζήτημα της τρύπας στα Ταμεία και ειδικά στον ΟΑΕΕ, που επηρεάζει και το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2013- 2014.

πηγη

Αρέσει σε %d bloggers: