Οι άφαντοι επενδυτές ρίχνουν τις τιμές

ΣΕ ΑΛΛΟΘΙ για εξευτελιστικό φαστ τρακ ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μετατρέπεται η αποτυχία της τρόικας και της κυβέρνησης να εφαρμόσουν το περίφημο εναλλακτικό σχέδιο με τις ιδιωτικοποιήσεις για την «αναδιάρθρωση» της ελληνικής οικονομίας.

Επιχείρημα που είχε κάνει σημαία προεκλογικά η κυβέρνηση.

Ηδη μετά την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ και ακινήτων του Δημοσίου, καθώς και της εμφάνισης ενός μόνο αγοραστή για τον ΔΕΣΦΑ -η πώληση του οποίου θα αποφέρει μέχρι και 187 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο-, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δέχτηκαν πιέσεις από την τρόικα και πήραν οδηγίες για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Πλέον επεξεργάζονται πλάνα για την πιθανή εκπόνηση ιδιωτικοποιήσεων ακόμα και εντός της χρονιάς:

* Του ΟΛΠ ή τμημάτων του ΟΛΠ.

* Μεριδίου των ΕΛ.ΠΕ.

* Της ΕΥΔΑΠ.

* Μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, που διαχειρίζεται τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

* Της ΔΕΠΑ (ξανά).

* Τιτλοποιήσεις ακινήτων με «τσουβάλιασμα» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και πώλησής της σε μερίδια.

Στην κατακρήμνιση της αξίας των υποδομών που βγαίνουν στο σφυρί συνέβαλε και η εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Τόσο λόγω της επιπλέον σύμβασης της Intralot, όσο και λόγω της υπόθεσης των Κρατικών Λαχείων.

Επίσης, σε ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ, που ήταν μέχρι στιγμής οι σημαντικότερες πωλούμενες δημόσιες επιχειρήσεις για τις οποίες υπήρξαν προσφορές, εμφανίστηκε μόνο ένας αγοραστής.

Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν βιάζονται. Ξέρουν ότι κάθε αποτυχία στην πώληση ρίχνει την τιμή, ενώ οι πολιτικές λιτότητας και το συνεχές ξεζούμισμα των φορολογουμένων διαιωνίζει τα ελλείμματα, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κενό. Ανταγωνισμός των αγοραστών θα προκαλούσε τουλάχιστον άνοδο των τιμών. Η έλλειψή τους όμως επιδεινώνει την κατάσταση, το ίδιο και το μαζικό ξεπούλημα επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις ξεκίνησαν το ίδιο αποτυχημένα, όπως το πρώτο δανειακό πρόγραμμα της τρόικας.

ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ