Συνέλαβαν Έλληνα φοιτητή

Έναν νεαρό Έλληνα φοιτητή που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία δύο χρόνια με το πρόγραμμα Erasmus προσήγαγαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία της υπόθαλψης κοινωνικής αναταραχής.

Πρόκειται για τον Γιώργο Ιατρίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πλατεία Ταξίμ και παρακολούθησε τις κινητοποιήσεις των Τούρκων πολιτών.

Τόσο το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Πόλη όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές Αρχές. Kατά διασταυρωμένες πληροφορίες, ο Έλληνας υπήκοος περνά από εισαγγελέα αλλά του έχει διασφαλιστεί πλήρης νομική προστασία και στόχος είναι να αφεθεί σύντομα ελεύθερος. Επίσης, από αρμόδιες πηγές ξεκαθαρίζεται κατηγορηματικά ότι ο φοιτητής δεν διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο και πως βρίσκεται στην Τουρκία, στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών.

Ο Γ. Ιατρίδης μίλησε την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο GR για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Η αστυνομία έχει επίσης συλλάβει ακόμη δέκα ξένους υπηκόους με την ίδια κατηγορία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», που επικαλείται δημοσίευμα της «Radical», τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος κι ένας Έλληνας έχουν συλληφθεί από τις Αρχές με την κατηγορία της υποκίνησης των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ.

Αρχικά, η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Star» είχε γράψει: «Στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, όπου μετατράπηκε ο χώρος σε πεδίο πολέμου, ανάμεσα στα άτομα που ξεσήκωσαν τις ακραίες οργανώσεις βρέθηκαν και άνθρωποι με διπλωματικά διαβατήρια. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν 10 άτομα από τις ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν και Ελλάδα που έφεραν σχετικά διαβατήρια».

Η τουρκική εφημερίδα υποστήριζε πως «η τουρκική αστυνομία έκανε έλεγχο ταυτοτήτων σε άτομα που «ξεσήκωναν τα πλήθη» στην περιοχή κοντά στο παλάτι Ντολμάμπαχτε και διαπιστώθηκε πως διέθεταν διαβατήρια των χωρών αυτών».

Ως υποσημείωση, υπενθυμίζουμε ότι χθες έγιναν δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών-χρηστών του twitter με την ίδια ακριβώς κατηγορία (σ.σ.: «υποκίνηση ακραίων οργανώσεων»).

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

πηγη