ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ «Στο δρόμο του μεταξιού»

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Με στόχο την αναζήτηση και στη συνέχεια την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει σειρά επίσημων επισκέψεων στο εξωτερικό, δύο μήνες μετά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κατά την οποία συνοδευόταν από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών.

Το ενδιαφέρον πάντως της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα, Ντου Τσιγούν, και τα όσα είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «Ε», εστιάζεται στην ανάπτυξη του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στον τουρισμό και στις εξαγωγές ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων (κρασί, λάδι, φέτα, γούνες από την Καστοριά), τομείς που γίνεται να «υπερ-αξιοποιηθούν», αρκεί, όπως είχε σημειώσει, να υπάρξει «σκληρή δουλειά χωρίς κενά λόγια».

Αγωγοί

Η Cosco -πρόκειται για την πιο γνωστή επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα- πραγματοποιεί συνομιλίες, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, και με άλλες εταιρείες-κολοσσούς προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να καταστεί βασικό διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργικός ταξιδιωτικός γύρος περιλαμβάνει και το Αζερμπαϊτζάν, όπως εμμέσως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών στο Μπακού.

Αντικείμενο της εν λόγω επίσκεψης θα αποτελέσει κατά κύριο λόγο η υλοποίηση του αγωγού Trans-Adriatic Pipeline -ΤΑΡ, που, σύμφωνα με το σχεδιασμό, αναμένεται να μεταφέρει από το 2017 και ύστερα το φυσικό αέριο του κοιτάσματος Shah Deniz στην Ευρώπη.

Η χρονική συγκυρία κρίνεται κρίσιμη, καθώς η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το εν λόγω κοίτασμα αναμένεται να ανακοινώσει τον Ιούνιο εάν θα είναι τελικά ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός ΤΑΡ ή ο ανταγωνιστικός του Nabucco West που θα συνθέσει το «Νότιο Διάδρομο».

Η επιλογή του ΤΑΡ θα διασφαλίσει στην Ελλάδα ρόλο χώρας διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Αντίθετα, ο αποκλεισμός της, με την επιλογή του «διαβαλκανικού» Nabucco West, θα σημάνει το τέλος, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, των γεωπολιτικών επιδιώξεων της χώρας μας, καθώς δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη χάραξη του νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη.

Στον «αέρα» παραμένουν, προς το παρόν, τόσο η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και το ταξίδι του στη Μόσχα.

Η «εκκρεμότητα» της ιδιωτικοποίησης όμως των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ λογικά έως τότε θα έχει ρυθμιστεί, η έκβαση του διαγωνισμού όμως για την αποκρατικοποίηση των δύο αυτών επιχειρήσεων θα καθορίσει το κλίμα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα δύο αυτά ταξίδια, εφ’ όσον πραγματοποιηθούν.

ΗΠΑ-Ρωσία

Είναι γνωστές οι πιέσεις που δέχεται όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον αφ’ ενός, η οποία έχει κάνει με κάθε τρόπο σαφές ότι δεν επιθυμεί ρωσική εμπλοκή στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, από τη Μόσχα αφ’ ετέρου, η οποία στον αντίποδα επιθυμεί διακαώς να ελέγξει μία εκ των δύο, την ώρα που έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση αποκλεισμού της από όλο αυτό το παιχνίδι, θα αποσύρει κάθε ρωσική επένδυση από τη χώρα.

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ αναμένεται επίσης να δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα, προκειμένου να «ανασυνταχθεί» ο άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, με αφορμή τη διεξαγωγή του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδος – Ισραήλ, σε μία κρίσιμη ωστόσο χρονική στιγμή, καθώς οι εξελίξεις στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής είναι ραγδαίες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ προκαλεί προβληματισμό και αυτό παρά το ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν εξαρχής να διαβεβαιώσουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να ανατρέψει τις ισορροπίες στις σχέσεις της χώρας τους με τη Λευκωσία και την Αθήνα.

Τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως, είναι γεγονός ότι ανοίγουν την όρεξη τόσο σε παράγοντες της αγοράς όσο και στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.

πηγη