Το Μαξίμου «κλωτσάει» στις πιέσεις για ανασχηματισμό

Νέες πιέσεις από Βενιζέλο και Κουβέλη, μέσω της Realnews για ανασχηματισμό. Επιμένουν στο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κινηθεί βάσει… υποδείξεων. 

Με κύριο εκφραστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δηλώνοντας περίπου έτοιμοι να υποδείξουν και τα στελέχη αλλά και τα χαρτοφυλάκια που θέλουν στο νέο σχήμα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου εδώ και μέρες, ειδικά μετά από το βραχυκύκλωμα Μανιτάκη-Ρουπακιώτη, έχουν χαλαρώσει τη ρητορική τους περί της στήριξης των δυο υπουργών αφού μέχρι πρότινος δεν συζητούσαν ούτε καν τη μετακίνησή τους σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό.Μέσω της Realnews οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης με δηλώσεις τους συντηρούν τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό –που όπως περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά το Πάσχα οπότε και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να κάνει τον ανασχηματισμό.

Στο οικονομικό επιτελείο «βράζουν» με τη στάση του κ. Βενιζέλου καθώς θεωρούν ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις του στοχεύουν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπως λένε, ξέρει από πρώτο χέρι τι έχει συμφωνηθεί και τι όχι με την τρόικα όπως και τις ισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της τριμερούς των δανειστών.

Όπως έγραψε το real.gr προνομιακοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι «ο ανασχηματισμός δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού» και παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα εντός και εκτός βουλής συνεργάτες του τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κινηθεί βάσει… υποδείξεων ή συστάσεων με τη «σκόνη» του ανασχηματισμού να αιωρείται βαριά πάνω από το υπουργικό συμβούλιο. Ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι πλέον οι δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση αυξάνονται σημαντικά με πρωταγωνιστές στελέχη που μέχρι χθες ουδείς περίμενε ότι θα προκαλούσαν βραχυκύκλωμα στο υπουργικό συμβούλιο. Το ερώτημα που ουδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα από το επιτελείο του κ. Σαμαρά είναι το εάν τον Ιούνιο η τρόικα θα έχει ραντεβού με κάποιους νέους υπουργούς ή εάν θα κλείσει και αυτός ο έλεγχος, που θεωρείται από τώρα ως ιδιαίτερα σημαντικός, και οι αλλαγές θα γίνουν στη συνέχεια μετά το συνέδριο της ΝΔ στα τέλη Ιουνίου.

Οι περισσότεροι σε ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά περιμένουν πως μετά το Πάσχα ο κ. Σαμαράς αφού πρώτα συνομιλήσει με τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότερα στελέχη από τα δυο κόμματα. Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά βέβαιο πρέπει να θεωρείται από τη στιγμή που οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη αποφασίσει ανασχηματισμό βλέποντας ότι υπάρχουν αφόρητες πιέσεις για αλλαγές και μέσω διαρροών για συγκεκριμένους υπουργούς και υφυπουργούς που υποτίθεται ότι είναι με το ένα πόδι εκτός υπουργείων.

Η εικόνα που εξέπεμψε και χθες στη βουλή η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ να σέρνει το χορό του «αντάρτικου» με αφορμή τις προτάσεις του για την ανεργία κάθε άλλο παρά ικανοποιεί το Μαξίμου. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποφεύγουν να σχολιάσουν τη γενικότερη στάση του κ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα, στο παρασκήνιο ωστόσο «γαλάζια» στελέχη βλέπουν να παίζεται ένα απίστευτο παιχνίδι εντυπώσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων με απώτερο στόχο τον ανασχηματισμό και την ενεργότερη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Κινήσεις τις οποίες εντάσσουν σε μία γενικότερη προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να δείξει ότι συνδιαμορφώνει τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν σε κάποια πρώτα δειλά δείγματα θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας. Εκτιμούν δε ότι αυτή η τακτική έχει εν πολλοίς «παρασύρει» και τον Φώτη Κουβέλη ο οποίος εσχάτως φαίνεται να έχει αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο ζήτημα του ανασχηματισμού.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά γνωρίζουν ότι το στοιχείο του αιφνιδιασμού ως προς τον ανασχηματισμό έχει εδώ και καιρό χαθεί, ειδικά μετά την αιφνίδια δημιουργία 6 νέων θέσεων αναπληρωτών σε υπουργεία και βλέπουν ότι σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια εξελίσσονται προσωπικές στρατηγικές και διαγκωνισμοί μεταξύ υπουργών και υφυπουργών ενώ στο Μαξίμου έχουν ήδη φτάσει οι πληροφορίες για συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που διαρρέουν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ότι… στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι αμετακίνητοι…