Βουλή: Κόντρα για το κατεπείγον του πολυνομοσχεδίου

  • Βουλή: Κόντρα για το κατεπείγον του πολυνομοσχεδίου

    Βουλή: Κόντρα για το κατεπείγον του πολυνομοσχεδίου

  • Εν μέσω κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία εισήχθη, άρχισε στις δέκα σήμερα το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση τμήματος της επόμενης δόσης του μνημονίου. Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Απέναντι στην έντονη αντίδραση που εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ και το ΚΚΕ για τον χαρακτηρισμό ως κατεπείγοντος του νομοθετήματος που προσέδωσε η κυβέρνηση ώστε να ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε της επιλογής αυτής με το αιτιολογικό ότι το την Δευτέρα συνεδριάζει το Euroworking Group ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 2,8 δισεκ. ευρώ για την χώρα μας και τον Μάιο άλλα 6 δισεκ.

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως καθιστά αναγκαία την υπερψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα του έκτακτου της διαδικασίας το γεγονός ότι σ’ αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. «Σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, δεν νομίζω πως αμφισβητεί κανείς ότι χιλιάδες νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα που χρωστάνε, θα ανακουφιστούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το νομοσχέδιο, έβαλλε κατά της διαδικασίας τονίζοντας πως η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να το ετοιμάσει έγκαιρα και πρόσθεσε «δεν φταίμε εμείς αν τσακώνεστε μεταξύ σας, αν δεν είστε αποτελεσματικοί, αν δεν σέβεστε τη διαδικασία της Δημοκρατίας».

«Έχουμε μια Βουλή που με ευθύνη της κυβέρνησης λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες, των επειγόντων, των κατεπειγόντων και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχετε επιβάλλει στη χώρα μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία» είπε ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μίλησε για «νομοσχέδιο – έκτρωμα» που έρχεται σε ένα άρθρο, για να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να αποφασίσουν για τις επιμέρους ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το Σύνταγμα.

«Να τηρηθεί ό,τι τήρησαν όλες οι κοινωνίες, ο ανθρώπινος πολιτισμός από την Γαλλική Επανάσταση μέχρι σήμερα» ζήτησε ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ).

Ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) επισήμανε ότι παρατηρείται συνεχής απαξίωση της Βουλής αφού αποδεικνύεται πια πως η λογική αυτή είναι συστηματική και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

«Όλες οι ενέργειες και πράξεις δείχνουν πως δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα. Υπακούτε για άλλη μία φορά, στις επιταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Ηλίας Παναγιώταρος από την ΧΑ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ και κατήγγειλε τη διαδικασία επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως «η ουσία πάει χέρι-χέρι με τη διαδικασία». «Εφαρμόζετε την αντιλαϊκή πολιτική που είστε δεσμευμένοι να υλοποιήσετε» ανέφερε.

«Η διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, αν διαφωνεί με την κυβέρνηση να το καταψηφίσει. Εκείνο που δεν σέβεται ο κ. Λαφαζάνης, είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται. Πως δεν παράγονται έννομα αποτελέσματα από την κυριαρχική πράξη του Κοινοβουλίου; Αυτά γίνονταν σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα που υπερασπιστήκατε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης από την ΝΔ, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες και απαιτεί τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος» είπε και η Φεβρωνία Πατριανάκου δηλώνοντας πως η ΝΔ αποδέχεται την διαδικασία.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αναστολή της προσπάθειάς μας. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας και η αντιπολίτευση βάζει συνέχεια τα ίδια θέματα. Και ένα μήνα να δίναμε στην Αντιπολίτευση, τις ίδιες αντιδράσεις θα είχαμε. Άρα δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο» τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία, όμως δεν πρέπει να μας διαφύγει το γεγονός, πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν εφαρμογή του ν. 4127 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά κυρίως εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και Τρόικας και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, κοινωνικής πολιτικής, ασφάλισης, που πολλές είναι θετικές» είπε η Ασημίνα Ξυροτήρη από την ΔΗΜΑΡ.

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά.

πηγη