Από τον Ιούνιο το νέο χαράτσι

Του Σπύρου Δημητρέλη 
Ούτε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς χαράτσι δεν θα λάβουν φέτος οι φορολογούμενοι ενώ η ελάχιστη δόση για τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο ορίστηκε στα 50 ευρώ. Πρόκειται για δυο από όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο αναφορικά με το έκτακτο τέλος ακινήτων και τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το κείμενο του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν τα εξής:

Ρύθμιση οφειλών

– για χρέος έως 5.000 ευρώ η ελάχιστη δόση που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο είναι 50 ευρώ ενώ δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός δόσεων.

– για χρέος άνω των 5.00 ευρώ ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 48 αλλά υπό προϋποθέσεις (απόδειξη οικονομικής αδυναμίας από τον οφειλέτη) μπορούν να χορηγηθούν και περισσότερες δόσεις.

– για χρέος άνω των 75.000 ευρώ απαιτούνται τρίτα πρόσωπα ως εγγυητές.

– όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2012 κεφαλαιοποιούνται.

– οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών θα πρέπει να υποβληθούν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.

– για να ρυθμίσει ένας φορολογούμενος οφειλές του 2012 θα πρέπει είτε να μην έχει συσσωρεύσει νέο χρέος το 2013, είτε να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του 2013 είτε να το έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και να είναι συνεπής σε αυτήν τη ρύθμιση.

– υπό προϋποθέσεις μπορεί ένας οφειλέτης που έχει ρυθμίσει το χρέος του παλαιότερα και είναι συνεπής στη ρύθμιση αυτή να μεταπηδήσει στη νέα ρύθμιση.

– αν ένας οφειλέτης αφήσει απλήρωτες δυο δόσεις τότε χάνει τη ρύθμιση και το σύνολο του χρέους γίνεται απαιτητό. Στη συνέχεια λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ).

– σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης χορηγείται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων η έκπτωση περιορίζεται έως και το 25%.

Χαράτσι

– το χαράτσι του 2013 θα βεβαιωθεί τον Ιούνιο που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν το αργότερο τον Ιούλιο να το πληρώνουν. ‘Ετσι, οι φορολογούμενοι δεν θα λάβουν ούτε έναν λογαριασμό χωρίς χαράτσι φέτος.
– η εξόφληση του χαρατσιού θα γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται το Μάρτιο του 2014.

– το χαράτσι φέτος θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το χαράτσι του 2012. Η ΔΕΗ θα υπολογίσει το χαράτσι όπως και φέτος και στο τελικό αποτέλεσμα θα υπολογίσει μια έκπτωση 15%.

– το χαράτσι θα βαρύνει φέτος τα ακίνητα που είναι ηλεκτροδοτημένα την 1η Μαϊου 2013.

– διορθώσεις στοιχείων ακινήτων πρέπει να γίνουν στους δήμους έως και τις 15 Μαΐου.

– οι εξαιρέσεις του χαρατσιού (μακροχρόνια άνεργοι, ανάπηροι κα) παραμένουν ως έχουν.