Η Ζωή μπορεί να αναζητεί τον κ. Παπανδρέου αλλά αυτός δίνει συνεντεύξεις στη Νέα Υόρκη

Για την ελληνική κρίση, και για τις προσπάθειές του να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεωκοπία, μίλησε χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αναμένουν την άφιξη του κ. Παπανδρέου στην Αθήνα, για να καταθέσει για την επίμαχη “Λίστα Λαγκάρντ”, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προτίθεται να το πράξει.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και το βράδυ της Πέμπτης μετέβη στο στούντιο του MSNBC για να συνομιλήσει με τον Chris Hayes, ένα νεαρό και πολύ έξυπνο παρουσιαστή, που οι ειδικοί πιστεύουν πως “έχει μέλλον στην τηλεόραση”.

Ο Hayes παρουσίασε δηλώσεις βουλευτών και γερουσιαστών που προειδοποίησαν ότι η Αμερική κινδυνεύει να γίνει Ελλάδα, για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ότι “οι Ρεπουμπλικανοί είναι αυτοί που έκαναν την Αμερική να φαίνεται όπως η Ελλάδα”. Στο σημείο αυτό άδραξε την ευκαιρία για να τονίσει ότι “είναι οι Ελληνες συντηρητικοί (σ.σ.: Καραμανλής και ΝΔ) που έκαναν χάλια την Ελλάδα”, και ο ίδιος είναι αυτός που “σκούπισε” το χάος.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι το κοινωνικό κράτος που δημιούργησε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ο καπιταλισμός. Ανέφερε το παράδειγμα της σύγκρουσης των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, είπε ότι υπήρχε διαφθορά και ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές των φαρμάκων και της ιατροφαρμευτικής περίθαλψης έχουν μειωθεί κατά 30%.

Ο δημοσιογράφος παρουσίασε εικόνες από τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών, για να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου ότι είναι ο πρώτος που “πέρασε” νομοσχέδιο από τη Βουλή για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Το μάθημα του κ. Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ολοκληρώνεται στις 22 Απριλίου. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει να διδάσκει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο και το επόμενο σχολικό έτος.

Με ψηφους 8-1, θα κληθεί να προσέλθει στην Προανακριτική: Η «θεσμική» και όχι τυπική -μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που επέφερε το υπόμνημα που κατέθεσε την Τρίτη- κλήτευση του Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να προσέλθει στην επιτροπή και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών της, αποφάσισε η Προανακριτική με ψήφους 8-1 (μειοψήφησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας).

Ετσι ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί πλέον -με επίσημη κλήση- να προσέλθει στην Προανακριτική την επόμενη Τρίτη, κάτι που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται εφικτό. Κι αυτό διότι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν ότι το υπόμνημα που στάλθηκε ήδη είναι σαφές, απαντά σε όλα τα ερωτήματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάτι περεταίρω που να γνωρίζει ο ίδιος για την υπόθεση.

Σε ερωτήματα προς τα μέλη της επιτροπής για την επόμενη κίνηση αν ο Γ. Παπανδρέου αρνηθεί να προσέλθει, η απάντηση ήταν πως γι΄ αυτό θα αποφασίσει και πάλι η επιτροπή.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η πρόταση της Ζωής Κωσταντοπούλου να ζητήσει η επιτροπή να σταλούν τα πρακτικά στην Ολομέλεια, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν να μη δοθεί από τη Βουλή άδεια για το εξωτερικό στον πρώην πρωθυπουργό, με το σκεπτικό της κλήτευσής του την Τρίτη.

Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των μελών της επιτροπής, μεταξύ των οποίων και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή, ο οποίος φέρεται να είπε πως δεν θα την υπερψηφίσει αν τεθεί σε ψηφοφορία, παίρνοντας ακόμη μια φορά αποστάσεις από τη συνάδελφό του.

Κατά τα λοιπά ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, ο οποίος φέρεται να επανέλαβε πως «δεν ήταν ενδεδειγμένος ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου» αφού δεν του έδωσε καμία σαφή εντολή ελέγχου, καθώς επίσης και ότι εκείνος δεν είχε καμία ανάμειξη πέραν του να ελέγξει το οικονομικό προφίλ δέκα Ελλήνων μεγαλο-καταθετών, που του είχε δώσει ο πρώην υπουργός.

πηγη

Αρέσει σε %d bloggers: