Νυχτερινή έφοδος της Αστυνομίας σε σπίτια στην Ιερισσό (video,photo)

Νυχτερινή έφοδος της Αστυνομίας σε σπίτια στην Ιερισσό (συνεχής ενημέρωση)

Ημερομηνία: 10/04/2013 08:17
Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην Ιερισσό Χαλκιδικής: Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν απροειδοποίητα λίγο μετά τις 03.15 τα ξημερώματα στις κατοικίες δύο κατοίκων, την ώρα που βρίσκονταν μέσα μαζί με τις οικογένειες τους. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός». Συγκεντρώσεις συμπαράστασης, αυτήν την ώρα, σε Πολύγυρο Χαλκιδικής και Καμάρα Θεσσαλονίκης (#skouries)
 

 ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ: Στόχος της ΕΛ.ΑΣ και της κυβέρνησης, η τρομοκράτηση της τοπικής κοινωνίας

15:45 Κόσμος έχει μαζευτεί έξω από την ΓΑΔΘ και φωνάζει συνθήματα. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως έξω από την Ιερισσό κάτοικοι έχουν κλείσει δρόμους και ΜΑΤ κατευθύνονται προς την περιοχή.

15:40 Στο Αστυνομικό Μέγαρο, όπου το απόγευμα θα γίνει η ανάκριση των δύο συλληφθέντων, οι κάτοικοι της Ιερισσού

15:25  Αυτή τη στιγμή χτυπούν καμπάνες πάλι στην Ιερισσό και καλούν τον κόσμο στο κέντρο (@AndreasKakaris)

15:20 Αποκλεισμένο το Αστυνομικό Μέγαρο από κλούβες της Αστυνομίας:


15:05 Κάτοικοι της Χαλκιδικής που είναι στην πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, πληροφορούν ότι είναι πολλοί που έχουν ήδη ξεκινησει απο Πολύγυρο-Ιερισσό

14:40  Η πορεία τώρα από τα δικαστήρια πηγαίνει στη ΓΑΔΘ που κρατούνται οι 2 συλληφθέντες

14:20 Αλλαγή κατεύθυνσης, η πορεία θα πάει στο Αστυνομικό Μέγαρο στην Μοναστηριού, θα παει εκει και ο εισαγγελέας

14:15 Η Ιερισσός αδειάζει. Φεύγουν αυτοκίνητα για Θεσσαλονίκη. Μένουν μόνο όσοι φυλάνε τα οδοφράγματα

14:05  Η πορεία έφτασε στα δικαστήρια. Σε αναμονή των κατοίκων που καταφθάνουν από τη Χαλκιδική

14:00 Συνεχίζεται η πορεία αλληλεγύης προς τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης  – προκλητική η παρουσία των ΜΑΤ (φωτογραφίες από alterthess.gr):

13:55 Αποφασίστηκε ότι όλοι από Πολύγυρο θα πάνε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η δίκη. Όλα τα σχολεία είναι κλειστά στην Ιερισσό (μέχρι και το νηπιαγωγείο).

13:50 Σύμφωνα με το @antigoldgreece, αστυνομικός κατά τη χθεσινή έφοδο, είπε στο 13χρον. κοριτσάκι συλληφθέντα: «Δες τον τώρα με τις χειροπέδες γιατί θα είσαι μεγάλη όταν τον ξανά δεις»…

13:40  Οι κάτοικοι της Ιερισσού, που βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, καλούν με τηλεβόα συγγενείς ή γνωστούς στη Θεσσαλονίκη να τους ενημερώσουν για την πορεία διαμαρτυρίας

13:30  Ξεκίνησε η πορεία από Καμάρα και πηγαίνει στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

13:18 Ένταση στα δικαστήρια Πολυγύρου όταν ένας από τους κατοίκους αναγνώρισε στο πρόσωπο ενός από τους άνδρες των ΜΑΤ τον άνθρωπο που, λίγο καιρό πριν, τον είχε ποδοπατήσει και κλωτσήσει σε κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλέια

13:15 Μετά τα σημερινά γεγονότα παραιτήθηκε η κ.Ζωή Γατά (παράταξη Πάχτα) από πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ιερισσού

13:05 Στις 13:15 θα ξεκινησει πορεία από την Καμάρα προς τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης

12:58 Στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης μεταφέρεται η συγκέντρωση της Καμάρας. Υπάρχει κάλεσμα να συγκεντρωθεί κόσμος, καθώς θα μεταφερθούν εκεί οι συλληφθέντες της Χαλκιδικής.

12:55  Καταγγελία: Υπάλληλοι της Ελληνικός χρυσός χτύπησαν κάτοικο της Ιερισσού Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκου, ένας άτυχος πλανόδιος ψαράς έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους εργαζόμενους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός λόγω διαφορετικών πεποιθήσεων πάνω στο θέμα του χρυσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω κύριος ουδέποτε προκάλεσε την οργή των εργαζομένων με τα λόγια ή τις απόψεις του, αφού το μόνο που έκανε ήταν να πηγαίνει στην περιοχή για να κάνει τη δουλειά του, να πουλήσει τα ψάρια του. Ο άτυχος ψαράς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παλαιοχωρίου, ενώ μετά θα μεταφερθεί στο τμήμα για να κάνει καταγγελία για το περιστατικό (πηγή: seleo.gr).

12:35 Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η ανάκριση των συλληφθέντων για την εμπρηστική επίθεση στη Χαλκιδική (alterthess.gr). Λόγους ασφαλείας επικαλούνται οι διωκτικές αρχές και αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες στην Ιερισσό δεν θα μεταφερθούν στα δικαστήρια Πολυγύρου.  Για την υπόθεση ήδη έχει ενημερωθεί ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης καθώς και οι δικηγόροι (seleo.gr).

12:32 Συνεχίζεται η συγκέντρωση των κατοίκων της Ιερισσού έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου (βίντεο από thesstoday.gr)

12:30 Όλες οι είσοδοι της Ιερισσού θα κλείσουν. Όσοι δημοσιογράφοι θέλουν να περάσουν στο χωριό, κατόπιν επικοινωνίας.

12:25 Ο συνήγορος ενός εκ των συλληφθέντων μίλησε πριν από λίγο στο Κόκκινο (105,5): Η ανάκριση θα διεξαχθεί πιθανόν στη Θεσσαλονίκη καθώς έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου βρίσκονται συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής. Οι συλληφθέντες δεν είχαν ειδοποιηθεί και δεν έχουν δώσει καμία αφορμή για τη σημερινή συμπεριφορά της αστυνομίας (σσ την εισβλή στις 3 τα ξημερώματα). Οι αστυνομικοί τους βρήκαν να κοιμούνται στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους. Ο δικηγόρος δεν έχει μιλήσει ακόμα με τους συλληφθέντες. Οι πόρτες των κατοικιών έχουν γκρεμιστεί και η οικογένεια του ενός ακινητοποιήθηκε με απειλές από τους αστυνομικούς για να μην καλέσει σε βοήθεια.  Οι κατηγορίες δεν έχουν προσωποποιηθεί ακόμη αλλά θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα(απόπειρα ανθρωποκτονίας, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κ.α). Η υπεράσπιση αμφισβητεί τα ευρήματα της αστυνομίας με τα οποία ταυτοποιήθηκαν οι δύο συλληφθέντες για την επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών.

12:10  Οδοφράγματα στην είσοδο της Ιερισσού

11:50 Μαρτυρία κατοίκου της Ιερισσού στον ANT1: «Ήταν απαγωγή»

11:43 Μαρτυρία για την εισβολή της αστυνομίας:

Μαρτυρία για την εισβολή αστυνομικών στις Σκουριές από Newscaster

Σάββατο 13 Απρίλη: Πανελλαδική διαμαρτυρία αλληλεγγύης στη Χαλκιδική  

11:15  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 στην Καμάρα «για την χθεσινή τραμπούκικη εισβολή σε σπίτια κατοίκων της Ιερισσού».

11:08 Οι εργαζόμενοι της εταιρίας, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι, βρέθηκαν στο Α.Τ. Αρναίας προκειμένου να το προστατέψουν κατόπιν εντολής του κ. Πάχτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες εργάτες της εταιρίας ξυλοκόπησαν κάτοικο της Ιερισσού, ενώ πριν λίγο έγινε γνωστό ότι συγκεντρώνονται εργαζόμενοι της εταιρίας έξω από το Α.Τ. Αρναίας. (Πηγή: alterthess)

11:00 Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε στο left.gr η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Κ. Ιγγλέζη, οι δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν χωρίς προειδοποίηση στα σπίτια των δύο συλληφθέντων. Εμπόδισαν μάλιστα το 12χρονο παιδί της μίας οικογένειας να ειδοποιήσει τηλεφωνικά τους κατοίκους του χωριού για την αστυνομική έφοδο στο σπίτι του. Και οι δύο συλληφθέντες έχουν προσέλθει στο παρελθόν και είχαν δώσει κατάθεση στην αστυνομία χωρίς να προβάλουν αντίρρηση, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητη την εισβολή (και την απαγωγή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρων).

Οι προειδοποιήσεις – απειλές Δένδια για την Ιερισσό

9:52 Δυνάμεις της αστυνομίες και διμοιρίες ΜΑΤ καταφθάνουν από τη Θεσσαλονίκη στον Πολυγυρο, όπου οι συγκεντρωμένοι αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες πληθαίνουν.


Φωτογραφία από katerinaelikaki

9:27 Δένδιας στο MEGA: «Αν εκτελείτο το ένταλμα το απόγευμα θα γινόταν μακελειό»…

9:14 Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ως αναληθείς τις επίσημες δηλώσεις της Αστυνομίας και υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε άρνηση εισόδου στα σπίτια που να δικαιολογεί τη βιαιότητα της εισβολής.

9:08 Ο κόσμος συγκεντρώνεται συνεχώς έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου. Πολλοί έχουν εισέλθει στο κτίριο των δικαστηρίων. Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν ήδη παραταχθεί στον προαύλιο χώρο.

9:00 Η αστυνομική επιχείρηση στην Ιερισσό για τη σύλληψη δύο ατόμων, μετά από την έκδοση των σχετικών ενταλμάτων σύλληψης για την υπόθεση  της επίθεσης στις Σκουριές, έγινε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστος Παρθένης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικών λειτουργών, ενώ ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκε να εκτελεστούν τα εντάλματα στις 3 τα ξημερώματα απάντησε πως εκτιμήθηκε επιχειρησιακά ότι αυτός ήταν ο πιο πρόσφορος χρόνος.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί βίαιης εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στα σπίτια των συλληφθέντων, δήλωσε ότι υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι αστυνομικές δυνάμεις να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες.

(Πηγή: www.naftemporiki.gr)

8:40 Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα στον Πολύγυρο. Κάτοικοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται ήδη για συμπαράσταση. Δηλώνουν εξοργισμένοι με την αγριότητα με την οποία έκανε η αστυνομία τις συλλήψεις.

***************

Ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν λίγο μετά τις 03.15 τα ξημερώματα στις κατοικίες δύο κατοίκων της Ιερισσού, τους οποίους κατηγορούν για τον εμπρησμό του εργοταξίου της «Ελλ. Χρυσός», την ώρα που βρίσκονταν μέσα μαζί με τις οικογένειες τους. Όπως περιγράφεται, «οι δυο κάτοικοι Ιερισσού συνελήφθησαν με γκαγκστερικό τρόπο από την αστυνομία, η οποία διέρρηξε και έσπασε τις πόρτες των σπιτιών τους μέσα στη μαύρη νύχτα και τους άρπαξαν μπροστά στα παιδιά τους. Σύμφωνα με μέλη των οικογενειών, ούτε καν χτύπησαν την πόρτα, αλλά την διέρρηξαν σαν κοινοί κλέφτες».

 

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι αστυνομικοί έσπασαν με λοστούς τις πόρτες της εισόδου.  Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι αστυνομικοί στην πρώτη περίπτωση προσπάθησαν να εισβάλουν σπάζοντας την είσοδο του σπιτιού με λοστό, όμως έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη ο οποίος άνοιξε την πόρτα, εκείνη τη στιγμή τον συνέλαβαν μπροστά στην οικογένεια του. Στη δεύτερη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού με μια κλοτσιά.

      

Οι κάτοικοι του χωριού ξεσηκώθηκαν αμέσως. Άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και κινήθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, που μάλλον είχε εγκαταλειφθεί από νωρίς, προκαλώντας φθορές. Αυτή την ώρα η κατάσταση έχει ηρεμήσει ενώ οι κάτοικοι συγκεντρώνονται – και από τα γύρω χωριά – προκειμένου να μεταβούν στον Πολύγυρο, όπου έχουν μεταφερθεί οι συλληφθέντες.

    

Πηγή: seleo.gr,  Insider.gr, thesstoday.gr και αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα

Πηγή