Στην αντεπίθεση η Σεούλ, απειλεί με πόλεμο την Πιονγκγιάνγκ

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας Κιμ Κουάν-τζιν δήλωσε σήμερα πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νοτιοκορεατών που παραμένουν στην κοινή βιομηχανική ζώνη στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο YONHAP.

Περισσότεροι από 800 Νοτιοκορεάτες παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, μετά την απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να απαγορεύσει την πρόσβαση σε αυτό νωρίτερα σήμερα, κλιμακώνοντας την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. 

Πρόκειται για μια βιομηχανική ζώνη εντός του εδάφους της Βόρειας Κορέας την οποία διαχειρίζονται από κοινού τα δύο κράτη.

Η ενέργεια αυτή της Πιονγκγιάνγκ προστίθεται στην ένταση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Βορρά και του Νότου τις τελευταίες εβδομάδες. «Η Βόρεια Κορέα δεν έχει δώσει άδεια, όπως κάνει κάθε μέρα, σε περίπου 484 νοτιοκορεάτες εργαζόμενους να περάσουν στην βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει επιτρέψει ακόμη, ούτε την επιστροφή σε νοτιοκορεατικό έδαφος, 446 εργατών που βρίσκονταν εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος. Η βιομηχανική περιοχή Κάεσονγκ, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα εντός του βορειοκορεατικού εδάφους και εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική κίνηση, προς την καθιέρωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου. Το συγκρότημα αυτό είναι μια από τις ελάχιστες πηγές εισοδήματος, για την οικονομικά εξαθλιωμένη Βόρεια Κορέα.