Γιατί απέτυχαν οι «βασιλείς» του χρήματος

Ο Ben Bernanke

είναι πεπεισμένος ότι η νομισματική τόνωση θα μας οδηγήσει στην οικονομική σωτηρία, ο Mark Carney μιλάει για «τροχιά διαφυγής», ο Haruhiko Kuroda ελπίζει ότι αύξηση του ιαπωνικού πληθωρισμού στο 2% θα ανοίξει το δρόμο για τον μεγάλο οικονομικό πλούτο. Αν του δινόταν η παραμικρή ευκαιρία, ο Lord Turner of Ecchinswell ευχαρίστως θα στρατολογούσε ελικόπτερα να ρίχνουν χρήμα, στην προσπάθεια να βοηθήσει τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Οι βασιλείς του χρήματος μπορεί να ελπίζουν ότι θα έλθει η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Εχουν, όμως, δίκιο να πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να μετασχηματιστεί έτσι ώστε να φέρει αυτό το αποτέλεσμα; 

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές. Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη που κάνουν τόσο η αμερικανική Federal Reserve όσο και η Bank of England είναι επίμονα υπεραισιόδοξες. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία δείχνουν ότι ο κ. Kuroda έχει ακόμη πιο δύσκολο έργο απ’ όσο νόμιζε. Τα ευρωπαϊκά επιτόκια κινούνται σε αρνητικό ρεκόρ, αλλά η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Παραδέχομαι ότι η αμερικανική οικονομία έχει αρκετά καλύτερη πορεία από τις περισσότερες υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες αλλά, για τα δικά της δεδομένα, η ανάκαμψη παραμένει απογοητευτικά αδύναμη. Το καλύτερο που μπορούμε να πούμε, ίσως, είναι ότι αν δεν υπήρχε η νομισματική υποστήριξη, η οικονομική κατάσταση πιθανότατα θα ήταν πολύ χειρότερη.

ΠΗΓΗ