«Τώρα κάνουν σωμάρια … για τα σαλόνια!»

Olympia.gr

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 και για δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον, ο Αφρατές των τριών οικογενειών σήμερα, ήταν το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας του Αμαρίου, όπου συγκεντρωνόταν καθημερινά μεγάλος αριθμός συναλλασσομένων της επαρχίας. Υπήρχαν και τεχνίτες που μετακινούνταν από άλλα χωριά για «να βγάλουν το μεροκάματο», και τελειώνοντας η μέρα επέστρεφαν στις οικογενειακές τους εστίες. Ορισμένοι από αυτούς, ωστόσο, τελικά επέλεξαν τον οικισμό για μόνιμη εγκατάσταση και έμειναν, αποκτώντας ιδιόκτητα σπίτια και άλλες περιουσίες…

σαμάρι λιοδάκης αφρατέςΟ Βαγγέλης Λιοδάκης 85 χρονών, παρά την ηλικία του, παραμένει ακόμα στις… επάλξεις της παραδοσιακής τέχνης του σαμαρά και ίσως είναι ο μοναδικός ή από τους ελάχιστους στην Κρήτη, που ασχολείται με το «ντύσιμο» των υποζυγίων, σε μια εποχή που και τα υποζύγια είναι είδος προς εξαφάνιση!

Βρέθηκε στον Αφρατέ από τη Νίθαυρη το κοντινό χωριό, κουβαλώντας την τέχνη αφού δεν μπορούσε να μείνει εκεί επειδή «ήταν κι άλλος σωμαράς και ήμαστονε και συμπεθέροι»

Δείτε την αρχική δημοσίευση 373 επιπλέον λέξεις