Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του ισχυρού ευρώ

Ελευθερία Κούρταλη
Οι μετοχές τις ευρωζώνης έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται τις αρνητικές συνέπειες του ισχυρού ευρώ, το οποίο απειλεί την ήδη χαμηλή κερδοφορία τους, με τις εταιρείες – που μεγάλο μέρος των εσόδων εξαρτάται από το εξωτερικό, να αναμένεται να δεχθούν το σκληρότερο χτύπημα.

Το ευρώ έχει αυξηθεί 12% περίπου, έναντι του δολαρίου, από τότε που ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι δεσμεύτηκε να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σώσει το νόμισμα. Ενα ισχυρότερο ευρώ μειώνει τα κέρδη από το εξωτερικό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, σε όρους εγχώριου νομίσματος και το καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτές να ανταγωνιστούν με τις «αντίπαλες» εταιρείες στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εγχώριοι κλάδοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις φθηνότερες εισαγωγές, είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που θα χάσουν.

MORGAN STANLEY ΚΑΙ CREDIT SUISSE

Οι αναλυτές της Morgan Stanley και της Credit Suisse εκτιμούν ότι μία 10% ανατίμηση του ευρώ έναντι του σταθμικού καλαθιού των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων του, θα μειώσει την οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης από 0,5% έως 0,7% κατά το πρώτο έτος και θα «βουλιάξει» τα συνολικά εταιρικά κέρδη κατά 3% έως 4%.

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Νικ Ξάντερς, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην BTIG, το ευρώ ενισχύθηκε λόγω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και αυτό βοηθά προφανώς τις ευρωπαϊκές μετοχές, όμως, μπορεί να φτάσει στο σημείο – και σύμφωνα με τον ίδιο είμαστε ήδη σε αυτό το σημείο – που θα αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών.

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να αντιδρούν. Η συσχέτιση 30 ημερών μεταξύ της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και του δείκτη των blue chips της ευρωζώνης, Eurostoxx 50, έχει μειωθεί σημαντικά, υποχωρώντας από τα υψηλά έξι ετών του 0,93, γεγονός που αποτυπώνει μία στροφή μακριά από την τάση που παρατηρείται από τα μέσα του 2012, όταν οι δύο αγορές σημείωσαν ράλι λόγω της βελτίωσης του κλίματος της εμπιστοσύνης στην περιοχή.

Με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες εξοφλούν τα φθηνά δάνεια που έλαβαν από την κεντρική τράπεζα το 2011 και το 2012, τη στιγμή που οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου χαλαρώνουν την πολιτική τους για την τόνωση των οικονομιών τους, το ευρώ αναμένεται να παραμείνει ισχυρό για λίγο ακόμη.

Δεν θα κρατήσει η δύναμη του ευρώ

Η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters δείχνει πως το ευρώ αναμένεται να κρατηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για τους επόμενους τρεις μήνες και θα υποχωρήσει στα 1,28 δολάρια στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, είναι πολύ πιθανό η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρεθεί μεταξύ των 1,37 και των 1,40 στο επόμενο διάστημα, πριν προσγειωθεί στα 1,20 πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι αγορές θα επικεντρωθούν σε αυτό που είναι απολύτως σαφές σε όλους, ότι δηλαδή η οικονομία των ΗΠΑ έχει πάει πάρα πολύ καλύτερα από ό,τι αυτή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την BofA/Merill Lynch, η μικρή ανάκαμψη του ευρώ πάνω από τα επίπεδα των 1,34 αυτές τις ημέρες, αποτελεί ίσως την «τέλεια ευκαιρία πώλησης» για τους επενδυτές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και επισημαίνει πως μετά τις απότομες οπισθοχωρήσεις από το επίπεδο των 1,3711 που άγγιξε το ευρώ στις αρχές του μήνα, η τάση έχει γυρίσει σε bearish.

Η Barclays σημειώνει πως με τους κινδύνους γύρω από τη ζώνη του ευρώ να είναι σε μεγάλο βαθμό απόντες, η στάση της ΕΚΤ και οι βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες θα παραμείνουν ως έχουν στο εγγύς μέλλον, ωθώντας το ευρώ έναντι του δολαρίου στα 1,38 σε έναν μήνα, όπως επισημαίνει η Barclays. Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτά τα αυξημένα επίπεδα είναι απίθανο να διαρκέσουν και η συναλλαγματική ισοτιμία θα κινηθεί χαμηλότερα στα 1,28 σε 12 μήνες.

Αν αυτή η δύναμη παραμείνει, τα αποτελέσματα θα φανούν στην κερδοφορία του πρώτου τριμήνου των εταιρειών και σίγουρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις υποβαθμίσεις των προβλέψεων. Το guidance των εταιρειών θα γίνει πολύ πιο προσεκτικό, όπως τονίζει ο κ. Ασις Μίσρα, επικεφαλής επενδύσεων στη Lloyds TSB Private Banking, επισημαίνοντας πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι μεταξύ των κλάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

Παρά το γεγονός ότι το εταιρικό hedging έναντι των συναλλαγματικών κινδύνων και η καθυστέρηση στις ανακοινώσεις κερδοφορίας σημαίνουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αντικατοπτριστεί η δύναμη του ευρώ στα αποτελέσματα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και η γαλλική του κλάδου των ειδών πολυτελείας LVMH, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα κέρδη τους μπορεί να επηρεαστούν.

Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι αναλυτές γίνονται περισσότερο προσεκτικοί απέναντι στους κλάδους που είναι πιθανό να υποφέρουν, με την τεχνολογία, την ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη να δέχονται από τις πιο απότομες υποβαθμίσεις στις προβλέψεις κερδοφορίας τις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters StarMine.

Οι συναλλαγματικές ανησυχίες έχουν, επίσης, αρχίσει και φιλτράρονται και στις στρατηγικές των επενδυτών, με αποτέλεσμα η Bank of America/Merrill Lynch να επιλέξει τον κλάδο των βιομηχανιών των ΗΠΑ και των κατασκευαστών αυτοκινήτων της Ιαπωνίας έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και η Morgan Stanley να υποβαθμίσει τις μετοχές της Ευρώπης έναντι αυτών της Ιαπωνίας.

Στο πλαίσιο μίας μεγάλης ώθησης στις ιαπωνικές εξαγωγές, η Τράπεζα της Ιαπωνίας χαλάρωσε επιθετικά την πολιτική της και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τεράστια οικονομική ώθηση, οδηγώντας το γεν απότομα κάτω.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

Στην Ευρώπη, η Morgan Stanley τονίζει πως ο κλάδος της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων είναι μεταξύ των περισσότερο πιθανών «ηττημένων», με βάση την έκθεση των κερδών τους και το ιστορικό των επιδόσεών τους σε περιόδους δύναμης του νομίσματος και τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης και των κεφαλαιουχικών αγαθών, επίσης, να αναμένεται να πληγούν.

Αντίθετα, οι νικητές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το λιανικό εμπόριο, τα ακίνητα, τα τρόφιμα, τις κατασκευές, καθώς και τις τράπεζες, οι οποίες έχουν σχετικά μικρή έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο και συνδέονται στενά με διακυμάνσεις του κλίματος στη ζώνη του ευρώ.

Η πρόσφατη δημοτικότητα μερικών από τους πιο ευάλωτους κλάδους, που αγοράστηκαν για την έκθεσή τους στο εξωτερικό τη στιγμή που η εγχώρια οικονομία σκόνταφτε, θα μπορούσε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις.

Οι μετοχές αυτές φαίνονται ακριβές και έτσι είναι ήδη επιρρεπείς σε ρευστοποιήσεις και δεν είναι και τόσο ελκυστικές για τους νέους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα επίπεδα επενδυτικών τοποθετήσεων, σημαίνουν πως αρκετά funds μπορεί να βγουν από την αγορά.

ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ FUNDS

Η πλειονότητα των διαχειριστών χαρτοφυλακίων είναι overweight στα καταναλωτικά αγαθά, οπότε ένα ισχυρό ευρώ δεν θα είναι καλό γι’ αυτούς και ακόμη περισσότερο εάν ενισχυθεί περαιτέρω, όπως τονίζει ο κ. Κέβιν Λίλεϊ, διαχειριστής κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές μετοχές της Old Mutual AM, προσθέτοντας ότι θα επανεξετάσει τις θέσεις του σε περίπτωση που το ευρώ ανέλθει στα 1,40 με 1,45.

H Bank of America/Merrill Lynch επιλέγει τον κλάδο της τεχνολογίας και των αυτοκινήτων ως (δυνητικά) ελκυστικούς για sell, δεδομένου ότι έχουν υπεραγοραστεί, ενώ οι επικεντρωμένοι στην εγχώρια αγορά κλάδοι, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες μπορεί να αξίζει να αγοραστούν.

Ο κλάδος της τεχνολογίας φαίνεται ο πιο ακριβός ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της ζώνης του ευρώ, σε σύγκριση με το μέσο p/e των τελευταίων πέντε χρόνων, ενώ η κοινή ωφέλεια και οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους φθηνότερους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters DataStream.

Η Ευρώπη στο σύνολό της φαίνεται πλέον πιο ακριβή σε σχέση με την ιστορία της, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις αναδυόμενες αγορές ή την Ιαπωνία.

Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος για να πουλήσει κάποιος τις θέσεις του, για να υπάρχει περαιτέρω υπεραπόδοση στις ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να υπάρχει σταθερή αύξηση κερδών και το ισχυρό ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο σε αυτό, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ FUNDS

Η επενδυτική μανία του β’ εξαμήνου του 2012 από τα funds των ΗΠΑ προς τις ασθενέστερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αν και έχει υποχωρήσει, δεν έχει εξαφανιστεί, καθώς το ισχυρό ευρώ αναμένεται να προσθέσει αξία στις επενδύσεις στις αγορές της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.

Οι συνολικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης έχουν προσγειωθεί το νέο έτος μετά τα εντυπωσιακά ποσοστά που «χτύπησαν» το 2012 και, βέβαια, έχει αρχίσει και κάνει κάποιους Αμερικανούς επενδυτές νευρικούς.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

Για παράδειγμα, η Standish Asset Management έχει ήδη μειώσει τις θέσεις της στις αγορές των πέντε αυτών χωρών της ευρω-περιφέρειας. Ομως, άλλα funds, όπως το Oppenheimer, συνεχίζουν και διατηρούν την έκθεσή τους στην περιοχή, αλλά είναι έτοιμα να δράσουν γρήγορα αν μία από τις χώρες αποτύχει στους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να βρει κρυμμένα διαμάντια στην περιφέρεια», επισημαίνει ο κ. Ραμάν Σριβαστάνα, επικεφαλής επενδύσεων της παγκόσμιας αγοράς σταθερού εισοδήματος στη Standish. Οπως προσθέτει, δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά αυτό που είδαμε στην Πορτογαλία, όπου τα κέρδη στα κρατικά ομόλογα άγγιξαν το 60% πέρυσι.

Τα funds των ΗΠΑ έγιναν μεγαλύτεροι αγοραστές του κρατικού χρέους της ευρωπεριφέρειας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οδηγούμενα από την υπόσχεση της στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Standish ήταν ένας από τους πρώτους ταύρους από τις ΗΠΑ απέναντι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, αγοράζοντας ομόλογα στις αρχές του περασμένου έτους σε δημοπρασίες και στη δευτερογενή αγορά. Οι Αμερικανοί επενδυτές αντιπροσώπευαν το 3% των αγοραστών των ισπανικών ομολόγων στις δημοπρασίες του προηγούμενου μήνα, 6% των ιταλικών ομολόγων, 9% των ιρλανδικών ομολόγων και 33% των πορτογαλικών ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία της JPMorgan.

Επενδύσεις με ρίσκο αλλά και με αποδόσεις

Μερικές από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν εύθραυστες παρά την οικονομική υποστήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Κάθε αποτυχία, παγκόσμια ή εγχώρια, θα μπορούσε να αναιρέσει τις εκτεταμένες προσπάθειες, που καταβάλλονται για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και θα μπορούσε να σημαίνει τεράστιες απώλειες για τους επενδυτές που κατέχουν το χρέος τους.

Η περιφέρεια παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικούς κλονισμούς. Ενώ υπάρχει βελτίωση, η βελτίωση αυτή είναι πολύ αργή, επισημαίνει ο κ. Χέμαντ Μπαϊζάλ, διαχειριστής στην Oppenheimer, η οποία ωστόσο διατηρεί την έκθεσή της στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Πάντως, αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν οι εντυπωσιακές επιδόσεις του β’ εξαμήνου του 2012, τα funds των ΗΠΑ που κατέχουν ευρωπαϊκό χρέος εξακολουθούν να επωφελούνται από το ισχυρό ευρώ έναντι του δολαρίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, το ευρώ έχει κερδίσει πάνω από 10%, ενισχύοντας έτσι τα κέρδη για τους Αμερικανούς επενδυτές εάν υπολογιστεί η μετατροπή του νομίσματος.

Τα κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωπεριφέρειας μπορούν να προσθέσουν περαιτέρω αξία στα αμερικανικά χαρτοφυλάκια και έχουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από άλλα εγχώρια των ΗΠΑ assets, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων, όπως τονίζει ο κ. Σριβαστάνα της Standish. Οπως προσθέτει, η υπεραπόδοση της εταιρείας του το τρέχον έτος οφείλεται εν μέρει στη σωστή τοποθέτηση των κεφαλαίων στην ευρωπεριφέρεια.

Αν και η Standish έχει μειώσει την overweight θέση της στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, συνεχίζει να παραμένει τοποθετημένη στην περιοχή, ούσα πιο επιλεκτική και μετατοπίζοντας τις θέσεις της μεταξύ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας.

Ο κ. Μπαϊζάλ της Oppenheimer, από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει τους κινδύνους στην Ισπανία και την Ιταλία και δηλώνει ότι αν η πολιτική κατάσταση επιδεινωθεί στις χώρες αυτές, η εταιρεία του θα αναλάβει δράση.
Οπως επισημαίνει, η συνέχιση των αρνητικών ειδήσεων που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στις δύο χώρες μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο αμυντική στάση, αλλά όχι κατ’ ανάγκη στην περιφέρεια.
To fund της First International Advisors, το οποίο ανήκει στην Wells Fargo Asset Management, έχει επιλέξει να μην κάνει τίποτα και να μην αλλάξει τις θέσεις του προς το παρόν, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία στενά.

πηγη