Ένδυση: Στο… έλεος του άρθρου 99

Το αρνητικό ρεκόρ προσφυγής στο άρθρο 99 φαίνεται να διατηρούν οι επιχειρήσεις του εγχώριου κλάδου ένδυσης, καθώς ο κατάλογος που σχηματίζεται περιέχει εκτός από ηχηρά ονόματα και μέγα πλήθος εταιρειών.

Η πολυετής πλέον ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας, ο υπερδανεισμός των προηγούμενων ετών- αλλά και η κακοδιαχείριση σε αρκετές περιπτώσεις- διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον για τις δραστηριοποιούμενες στην αγορά επιχειρήσεις. 

Οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν «ήρθαν πολύ αργά και άτολμα», σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, ενώ ο ίδιος σημειώνει ότι η «μορφολογία» του κλάδου δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί αλώβητη μετά από την οικονομική στροφή της εγχώριας οικονομίας. Η πτώση ζήτησης μοιραία μείωσε το μέγεθος της αγοράς αφήνοντας…απέξω ακόμη και μεγάλες μονάδες.

Επιπλέον, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής αγοράς ένδυσης αποτελούνταν από εισαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία τους, μετά την κατάρρευση της εμπορικής πίστης (αδυναμία έκδοσης εγγυητικών επιστολών, άρνηση ασφάλισης πιστώσεων κ.ά.).

Στα παραπάνω προστίθεται και η υπερέκθεση αρκετών επιχειρήσεων σε δανεισμό που πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τζίρων. Ετσι μοιραία, σειρά άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων βρίσκεται σήμερα να ακροβατεί μεταξύ επιβίωσης και λουκέτου,δημιουργώντας ωστόσο ταυτόχρονα παρενέργειες τόσο στην αγορά όσο και τους συνεργάτες, προμηθευτές και πιστωτές.

http://www.euro2day.gr