«Μαύρη τρύπα» ύψους 305 εκ. ευρώ εμφάνισαν τα έσοδα τον Ιανουάριο 2013

ΜΕΙΩΣΗ κατά 7% σημείωσαν τα έσοδα τον Ιανουάριο σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 καταγράφουν πτώση 16%. Με βάση τις πληροφορίες αυτές προκύπτει ότι τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί.  Συνολικά οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες απώλειες, που υπερβαίνουν το 15%, καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης. Αντίθετα αύξηση κατά 9% -10% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τους φόρους στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία. Τον Ιανουάριο υπήρξαν μαζικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους, καθώς πλήρωσαν την έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, την πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και την τρίτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Μάλιστα, οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία θα ήταν μεγαλύτερες αν είχαν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έσοδα και από τη δεύτερη δόση του ΦΑΠ. Η συγκεκριμένη δόση θα έπρεπε κανονικά να πληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία καταβολής της μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αναμένεται να κινητοποιήσει στο έπακρο τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Σχεδιάζει να επισκεφτεί τις 10 μεγαλύτερες ΔΟΥ της Αττικής, που συνολικά αποφέρουν άνω του 50% των εσόδων της χώρας και μεγάλες ΔΟΥ της Περιφέρειας, σε Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Ρόδο. Σκοπός των επισκέψεών του είναι όχι μόνο να γνωρίσει τους νέους διευθυντές των ΔΥΟ, αλλά κυρίως να θέσει τους στόχους σύμφωνα με τους οποίους οι διευθυντές των εφοριών θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο. Ο κ. Θεοχάρης αναμένεται να καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει, παρά μόνο της αντιστροφής του αρνητικού κλίματος και της ανάταξης των εσόδων.

πηγη