Ρεν: Τα κράτη-μέλη θα παίξουν το τομάρι τους στην ανακεφαλαιοποίηση

Οι χώρες των οποίων οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται απ’ ευθείας από το μηχανισμό της Ευρωζώνης θα πρέπει «να παίξουν το τομάρι τους», δήλωσε ο Ολι Ρεν σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρησιμοποιώντας τη γνωστή έκφραση που επινόησε ο Ουόρεν Μπάφετ για να περιγράψει την κατάσταση όπου ο επενδυτής αγοράζει μετοχές της δικής του εταιρείας ώστε να αναλαμβάνει προσωπικό ρίσκο, υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, αν και όπως δήλωσε η ακριβής συνεισφορά του καθενός θα πρέπει να καθοριστεί για κάθε περίπτωση χωριστά.

«Δουλεύουμε πάνω σε μια φόρμουλα που σέβεται τη δέσμευση να σπάσουμε το φαύλο κύκλο ανάμεσα στις τράπεζες και τα κράτη, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζουμε ότι τα κράτη-μέλη θα παίξουν το τομάρι τους αν χρειαστούν να καταφύγουν σ’ αυτήν».

Στη συνέντευξη ο Φινλανδός επίτροπος είπε ότι οι δεκαεπτά χώρες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν για τους κανόνες μέσα στο πρώτο μισό του έτους, όπως έχουν δεσμευθεί. Οι απ’ ευθείας ενέσεις ρευστότητας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα ξεκινήσουν όταν στηθεί και λειτουργήσει ο νέος πανευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών.

Οι δανείστριες χώρες τις Ευρώπης, που περιλαμβάνουν τις Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, πιστεύουν ότι η χρήση του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει μόνο για μελλοντικά επισφαλή δάνεια και όχι για τα «κληρονομημένα δάνεια» από την κρίση χρέους των τελευταίων ετών.

Σε κοινή τους δήλωση την περασμένη Τρίτη, οι τρεις χώρες εμφανίστηκαν αντίθετες με όσους θεωρούν ότι τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα πρέπει να εγγράφονται στα κρατικά χρέη, ώστε να μη δημιουργούνται εθνικές κρίσεις. Ο κ. Ρεν υποβάθμισε την κίνηση αυτή, ισχυριζόμενος ότι τέτοιες κοινές ανακοινώσεις είναι συνήθεις.

Παράλληλα με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ο Ολι Ρεν τοποθετήθηκε και στο ζήτημα της Κύπρου. Ισχυρίστηκε ότι το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να οδηγήσει σε μια σημαντική μείωση του κρατικού και τραπεζικού χρέους και υπέδειξε ότι οι υποψήφιοι δανειστές δεν σκοπεύουν να δώσουν όλο το ποσό που απαιτείται και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να βγει κερδισμένη από μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και πως δεν θα ‘πρεπε να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.

«Η Κύπρος είναι συστημικά σημαντική για την Ευρωζώνη και είναι ουσιώδες όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι μια χρεοκοπία της Κύπρου μπορεί να την οδηγήσει εκτός ευρώ. Θα ήταν εξαιρετικά βλακώδες να το ρισκάρουμε στα σημερινά πλαίσια», δήλωσε από το Νταβός όπου οι επαναλαμβανόμενες ιστορίες παραμένουν ανεκτίμητης αξίας.

ΑΔΑΜ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ