Ενα λάθος έκανα πρέπει να το πληρώσεις

Προκάλεσε ταραχή στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους η παραδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι υπήρξε λάθος με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ μιας χώρας στην περίπτωση που ληφθούν συγκεκριμένου ύψους δημοσιονομικά μέτρα.

 Το Ταμείο δεν υποτιμά το πρόβλημα, αν και η Γερμανία φαίνεται να μη δείχνει διάθεση επανόρθωσης του λάθους, το οποίο με συντηρητικούς υπολογισμούς κόστισε αρκετά δισεκατομμύρια σε μέτρα που κλήθηκε να πληρώσει ο λαός.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το ΔΝΤ είναι η αμηχανία που προκάλεσε σε υψηλότατο επίπεδο η παραδοχή του λάθους, και αυτήν τη στιγμή γίνονται συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα για να μειωθούν οι κακές εντυπώσεις και βεβαίως για να δημιουργηθεί μηχανισμός που δεν θα επιτρέψει επανάληψη του λάθους.

Στη σύνοδο του ΔΝΤ στο Τόκιο, τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μπλανσάρ παρουσίασε το πρώτο «mea culpa» και στη συνέχεια, στις 3 Ιανουαρίου 2013, κατέθεσε σε έκθεσή του για το λάθος και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ο τίτλος της 43 σελίδων έκθεσης τα λέει όλα: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές».

Εγινε πολλή συζήτηση γι’ αυτό τον πολλαπλασιαστή κι αυτό διότι είναι μία μόνο συνισταμένη για το πώς καθορίζεται η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Δύσκολος ρόλος
Ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ τοποθετήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες για το θέμα, αλλά ήταν ο υπεύθυνος Εξωτερικών Υποθέσεων και εκπρόσωπος Τζέρι Ράις εκείνος που ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο της επεξήγησης του προβλήματος, της ομολογίας και της απολογίας, όπως θεωρήθηκε στην Αθήνα η δήλωσή του στην ενημέρωση του ΔΝΤ. Εχει σημασία η ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Ράις, αλλά μεγαλύτερη βαρύτητα έχει βεβαίως η απάντηση. Το ερώτημα του «Εθνους της Κυριακής» ήταν το εξής:

«Στις 3 Ιανουαρίου ο Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέδωσε έκθεση με τον Ντάνιελ Λι και, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, αυτό που έγραψε είναι ότι πρόκειται για ένα τεράστιο »mea culpa».

Επίσης η εφημερίδα »Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριξε ότι »κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αναγνώρισε ότι το Ταμείο τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επειδή δεν κατανόησαν πλήρως πως οι προσπάθειες λιτότητας της κυβέρνησης θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη». Μπορείτε να μας πείτε τη θέση του ΔΝΤ, επειδή ο κ. Μπλανσάρ είναι ο κορυφαίος οικονομολόγος εδώ στο ΔΝΤ;».

Ο κ. Ράις απάντησε ως εξής:

«Ευχαριστώ για την ερώτηση. Εχετε δίκιο. Και ο Ολιβιέ και η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν εκτενώς γι’ αυτό το θέμα. Ισως να σας δώσω ένα πλαίσιο γι’ αυτό.

Εάν γυρίσουμε πίσω στο 2010, αν μπορέσουμε να θυμηθούμε όλοι, και νομίζω ότι είναι δίκαιο να το πω, όλοι ήταν αρκετά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Εξηγήθηκε, νομίζω, και στις συνεντεύξεις της προηγούμενης βδομάδας. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι. Συμπεριλάμβαναν το βάθος και την παρατεταμένη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης αυτής καθεαυτής. Αλλά και την πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Και τα δύο επηρέασαν σημαντικά την οικονομική εμπιστοσύνη και καθυστέρησαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο για τον τρόπο που σκεφτόταν ο κόσμος για το ελληνικό πρόγραμμα το 2010. Αυτές ήταν οι συνθήκες τότε». Συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Οταν έγινε εμφανές ότι οι συνθήκες ήταν διαφορετικές από ό,τι υπολογίστηκε, εμείς, βεβαίως, κινηθήκαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε για να επικαιροποιήσουμε τον πολλαπλασιαστή μας. Και ο Ολιβιέ Μπλανσάρ το εξήγησε καλύτερα από εμένα και είναι όλα καταγεγραμμένα. Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο.

Καμία ελάφρυνση των βαρών
Εγινε πολλή συζήτηση γι’ αυτό τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή για τον οποίο πολλοί λίγοι είχαν ακούσει μέχρι πριν από λίγους μήνες. Κι αυτό διότι ο εν λόγω πολλαπλασιαστής είναι μία διάσταση, μία συνισταμένη για το πώς καθορίζεται η δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες. Επομένως δεν είναι κάποια μαθηματική καμπύλη που με κάποιον μηχανικό τρόπο καθορίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε κάθε χώρα, και η κάθε χώρα είναι πολύ διαφορετική». Πηγές εκτός Ταμείου δήλωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι δεν αναμένουν διόρθωση των μέτρων και ελάφρυνση των βαρών που επέβαλαν οι δανειστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις στον ελληνικό λαό. Θεωρούν την ελάφρυνση των μέτρων λόγω του λάθους εκτός των πολιτικών και των πρακτικών του ΔΝΤ.

Ομως, επειδή το θέμα έλαβε διαστάσεις, δεν αποκλείουν να «το πάρει επάνω της» η κ. Λαγκάρντ και στο πλαίσιο της ικανοποίησης για την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος να δώσει εντολή για αλλαγές στα μέτρα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την επόμενη επιθεώρηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Φεβρουαρίου και να λήξει στα μέσα Μαρτίου, από τους επικεφαλής της τρόικας.

Η επιθεώρηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, διότι εάν έχουν υλοποιηθεί οι υποσχέσεις της κυβέρνησης και αποδειχθεί ότι εφαρμόζεται το Ελληνικό Πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν και οι ομόλογοί του θα μπορούσαν να δημοσιοποιήσουν τα πρώτα σημάδια ελπίδας για την ελληνική οικονομία.

0,5 αντί για 1,8
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της χώρας μας οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να μετρήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή, υπολόγισαν ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής ήταν 0,5, ενώ θα έπρεπε λόγω των νέων δεδομένων να είχε φτάσει στο 1,7 με 1,8.

Η διαπίστωση του παραπάνω δεδομένου ανάγκασε τον επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, να παρουσιάσει ανά χώρα «νέες και πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις», όπως χαρακτηρίστηκαν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

πηγη

1 Comment

  1. Ειναι πραγματι το σημαντικοτερο εργαλειο επικοινωνιας και διαδρασης των εταιρειων με τους διαφορους «users»…
    οι χρηματοοικονομικες καταστασεις!
    Αλλα ο διαβολος πολλες φορες κρυβεται στην λεπτομερεια και οχι μονο!
    Οι τεχνητες, αλλα κατα τα αλλα ουσιωδεις ανακρίβειες,ασάφειες …τις περισσότερες φορες ειναι αποτελεσμα «περιεργων» δραστηριοτητων (παρανομων;), με αποτελεσμα,να μεταλλασονται σε οργανα πλανης και μεσα παραπληροφόρησης …. !!!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.