Πυκνώνει το «μέτωπο» των αγροτών

Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες, που πυκνώνουν τα σημεία συγκέντρωσής τους σε όλη την Ελλάδα, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

«Ραντεβού» με τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Σερρών, στο ύψος του Λευκώνα, έδωσαν για τη Δευτέρα το πρωί αγρότες τωνΣερρών, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους που θα παραμείνουν με τα τρακτέρ τους, παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού, στα Ν. Κερδύλλια.

Την ενίσχυση του μπλόκου τους αύριο το πρωί με τρακτέρ από τα μπλόκα στον Κοπανό Νάουσας και στην Κυψέλη Ημαθίας, αναμένουν οι αγρότες, στο ύψος της Κουλούρας Ημαθίας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τα μηχανήματά τους στις άκρες της Εγνατίας Οδού.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, στο ύψος της διασταύρωσης Χαλκηδόνας, θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις 10 το πρωί αγρότες τηςΠέλλας και των Γιαννιτσών.

Αγρότες από την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης, στην περιοχή του Νέστου και σε τρία σημεία στην εθνική οδό Δράμας- Καβάλας, χωρίς να κλείνουν τους δρόμους.

Στο μεταξύ, συμμετοχή στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων την Τρίτη, στις 11 το πρωί, έξω από την Εφορία Κατερίνης, αποφάσισαν αγρότες τηςΠιερίας, χωρίς να αποκλείουν ξεχωριστές κινητοποιήσεις και νωρίτερα.

Σε κινητοποιήσεις, επίσης, την Τρίτη, με κύρια σημεία την Ορεστιάδα και τις Φέρες, προσανατολίζονται και αγρότες του νομού Έβρου.

Στην Πελοπόννησο, συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Χανδρινού, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Λευκοχώρας, Χώρας, Πεταλιδίου και των αγροτικών συνεταιρισμών Γλυφάδας και Βάλτας συγκρότησαν οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο Σουληνάρι Μεσσηνίας

Οι αγρότες αποχώρησαν από το σημείο, ανανεώνοντας το ραντεβού τους, για αύριο Δευτέρα στις 11:00 το πρωί και πάλι στο Σουληνάρι.

Σε κατάληψη των διοδίων της Αγίας Τριάδας στο 198ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν νωρίτερα την Κυριακή οι αγρότες της περιοχής.

Στην περιοχή του Δομοκού όπου επίσης υπάρχουν συγκεντρωμένα τρακτέρ οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου από Λαμία προς Τρίκαλα και Καρδίτσα ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη δεν τους επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν τα τρακτέρ.

Ακόμη ένα νέο μπλόκο στήθηκε στην περιοχή της Τιθορέας και οι αγρότες έκλεισαν για μία ώρα περίπου σήμερα την παλιά εθνική οδό από Λαμία προς Λιβαδειά.

Στην περιοχή του Ορχομενού της Βοιωτίας τα τρακτέρ βρίσκονται εγκλωβισμένα από τους αστυνομικούς παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να βρεθούν στο Κάστρο όπως είχαν προαναγγείλει.

Μπλόκα αγροτών υπάρχουν επίσης στον κόμβο Πετραλώνων στηΧαλκιδική, όπου έχουν συγκεντρωθεί και κτηνοτρόφοι της περιοχής και στη Νίκαια της Λάρισας, χωρίς να εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τους αγρότες του Ορχομενού θα επισκεφθεί ο Αλ. Τσίπρας

Το χώρο συγκέντρωσης των αγροτών στον Ορχομενό Βοιωτίας θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα στις 11.30 το πρωί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, όπως ανακοινώθηκε από την Κουμουνδούρου

Τους αγρότες της περιοχής επισκέφθηκε την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συζητήσει μαζι τους για τα αιτήματα της κνητοποίησής τους.

Σε δηλώσεις του, ο συντονιστής του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του κόμματος, Β. Αποστόλου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στον αγώνα των αγροτών καθώς όπως είπε, θεωρεί τα αιτήματά τους «όχι μόνο δίκαια αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του αγροτικού χώρου».

Ο κ. Αποστόλου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «ταλαντεύεται μεταξύ μαστίγιου και καρότου», ενώ επισήμανε ότι «έχει περάσει πια ο καιρός που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εξαπατούσαν τους αγρότες και τη κοινωνία με φιλοδωρήματα».

«Σήμερα στις Ε.Ο Πατρών-Πύργου και Πατρών-Τρίπολης αποφάσισαν να κόψουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα στα παραταγμένα δεξιά και αριστερά του δρόμου τρακτέρ των αγροτών, που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία. Προειδοποιούμε τη κυβέρνηση ότι, και για το παραπάνω ζήτημα αλλά και αν επιχειρήσει με επικοινωνιακά τεχνάσματα να προσεγγίσει τα προβλήματα των αγροτών θα μας βρει αντιμέτωπους», σημείωσε.

«Η κλιμάκωση και η τακτική του αγώνα των αγροτών είναι ζήτημα που αφορά και καθορίζεται από τους ίδιους τους αγρότες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μαζί με τους αγωνιζόμενους αγρότες «και στη Βουλή και τα μπλόκα».

Π. Καμμένος: Οδηγούν τον αγροτικό πληθυσμό στην πλήρη κατάρρευση

Να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των αγροτών ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας.

Ο κ. Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά της κυβέρνησης και της τρόικας, οι οποίες όπως είπε,με την πολιτική τους οδηγούν τον αγροτικό πληθυσμό «στην πλήρη κατάρρευση». «Δεν μπορεί πλέον να παράγει η ελληνική γη εάν συνεχίσει η πολιτική αυτή. Η κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές της κατάργησης της πρωτογενούς παραγωγής», σημείωσε. «Θέλουν να μετατρέψουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ελλάδος με το πρόγραμμα Ήλιος, που συμπεριλαμβάνεται στο δεύτερο μνημόνιο, σε φωτοβολταϊκά πάρκα γερμανικών συμφερόντων», συμπλήρωσε.

Υποστήριξε πάντως ότι λύσεις μπορούν να δοθούν και η πρώτη, όπως εξήγησε είναι να δοθεί άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Η δεύτερη λύση, πρόσθεσε, αφορά τη ΔΕΗ: «Δεν μπορεί να απαλλάσσονται οι μεγάλες βίλες και οι συγκεκριμένες βιομηχανίες από την καταβολή του ρεύματος και εδώ, που βρισκόμαστε μέσα στον θεσσαλικό κάμπο, να έρχονται οι αγρότες να αγοράζουν από μόνοι τους μετασχηματιστές για να δουλέψουν τα ποτιστικά και οι πομώνες και να μην έρχεται να κάνει την εγκατάσταση η ΔΕΗ, να μην έχουν ειδικό τιμολόγιο», παρατήρησε.

Υπογράμμισε τέλος ότι στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, και όλοι οι Έλληνες που βλέπουν «να επελαύνει η νέα τάξη πραγμάτων και να εξαθλιώνεται η ελληνική οικογένεια».

Στήριξη ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σημειώνει ότι τα λαϊκά στρώματα των πόλεων πρέπει να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά που αγωνίζεται για την επιβίωσή της κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζει, η αγροτιά πρέπει να στηρίξει την πάλη των ναυτεργατών και των άλλων μισθωτών που υπερασπίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Η λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρουστούν ο αυταρχισμός και τα μέτρα που εξαθλιώνουν το λαό, καταλήγει.

πηγη