Φορολογικό: Ο τελικός λογαριασμός

Νόμο του Κράτους αποτελεί από χθες τα μεσάνυχτα το φορολογικό με το οποίο επιδιώκονται έσοδα 2,307 δισ. ευρώ και έρχονται τα πάνω κάτω σε κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές και αποδείξεις, φορολογία επιχειρήσεων, τέλος επιτηδεύματος, φορολόγηση ενοικίων, καταθέσεων και μερισμάτων.

Το φορολογικό εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, με 162 θετικές ψήφους και 124 αρνητικές ενώ δυο βουλευτές δήλωσαν «παρών». 

Μεγάλοι χαμένοι του φορολογικού (ασχέτως αν οι επιβαρύνσεις λειαίνονται μετά την πρόβλεψη καταβολής επιδομάτων) οι οικογένειες με παιδιά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που χάνουν το αφορολόγητο και… «κερδίζουν» αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, οι αγρότες οι οποίοι χάνουν το προνόμιο του τεκμαρτού, κατά το δοκούν, προσδιορισμού του εισοδήματός τους και θα τηρούν βιβλία, όσοι είχαν φοροαπαλλαγές λόγω τόκων στεγαστικών δανείων, μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με τις όποιες ελαφρύνσεις απορρέουν από το νέο φορολογικό, καθώς αυτές περιορίζονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια των μισθωτών και συνταξιούχων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παιδιά ή φοροαπαλλαγές οι οποίες καταργούνται.

πηγη