Το νέο φορολογικό «τιμωρεί» την οικογένεια

Νέοι τριγμοί στην κυβερνητική συμμαχία προκαλούν τα φορολογικά μέτρα- σοκ…

Το σημαντικότερο ίσως προαπαιτούμενο που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από την Ελλάδα για να εκταμιευτούν τα χρήματα του δεύτερου μέρους της δόσης των 44 δισ. ευρώ, είναι η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να έχει «περάσει» το αργότερο έως τον Ιανουάριο.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι «τρώει» τα παιδιά των Ελλήνων. Γιατί τα κάνει… τεκμήριο!

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αφού ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά εξέφρασαν αντιρρήσεις στη σύσκεψη που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό. 

Νέες τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού που ίσως να οδηγήσουν σε αλλαγές.

Σύγχρονος Ηρώδης… 

 Το φορολογικό νομοσχέδιο βαφτίστηκε… Ηρώδης. Όχι άδικα, αφού τιμωρεί όσους έχουν παιδιά. Προβλέπει την κατάργηση της προσαύξησης του αφορολόγητου κατά 2.000€ για κάθε ένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 3.000€ για το τρίτο παιδί.

Αν ισχύσει τελικά αυτό σημαίνει ότι: ένας άγαμος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με κάποιον που έχει παιδιά. Φορολογούμενος με δυο παιδιά θα πληρώσει 50% περισσότερο φόρο!

Μετά την κατάργηση του έξτρα αφορολόγητου και των πολυτεκνικών επιδομάτων, σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών, θα καθιερώσει μηνιαίο επίδομα 40€ για όσους έχουν ένα παιδί, 80€ για όσους έχουν δυο παιδιά, 130€ για τρία και 180€ για τέσσερα.

Το επίδομα δικαιούνται οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Τα 2/3 του επιδόματος δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα 12.000€ και το 1/3 οι οικογένειες με 18.000€ εισόδημα.

Που σημαίνει ότι: οικογένεια με εισόδημα 18.000€ και τέσσερα παιδιά, χάνει το έξτρα αφορολόγητο των 10.000€ και τα επιδόματα και αντ’ αυτών θα πάρει 60€ επίδομα!

Καμία ελάφρυνση δεν προβλέπεται για οικογένειες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Όλα αυτά, όμως, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που μιλούν ήδη για «ηρώδειο λογική».

Ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων 

 Δεν είναι μόνο οι παντρεμένοι με παιδιά οι μεγάλοι χαμένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες επίσης θα δουν το αφορολόγητο των 5.000€ να καταργείται.

Θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι 50.000€. Όσοι ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό θα φορολογούνται με 33%, σύμφωνα με το Βήμα.

Για εκείνους που έχουν εισόδημα έως 55.000€ προβλέπονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.

Αντίθετα, θα είναι μικρότερες για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα την «πληρώσουν» τα χαμηλά ενοίκια. Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το 1ο ευρώ ως εξής:

– 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 € ενοίκια

– 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 €

– Για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια ως 60.000 € οι φόροι θα αυξηθούν έως 500%

Για τους αγρότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος προβλέπεται:

– Τα εισοδήματα του 2013 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας

– Από το 2014 θα φορολογούνται για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα)

– Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%

πηγη