Θράκη, ΕΟΖ και μετανάστες: Σχέδιο ή ανοησία;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Τον περασμένο Ιανουάριο, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η Βουλή ψήφισε το νόμο 3907/26.01.2011, στο άρθρο 37-5 του οποίου συνδέεται η ίδρυση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Θράκη με τα εκεί κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν βουλευτές που δεν…θυμούνται και δεν έχουν διαβάσει τι ψήφισαν τότε. Το θέμα αποκτά μείζονα σημασία καθώς σταδιακά υλοποιούνται τα ψηφισθέντα και το επισημαίνω εξ αφορμής σχετικού πρωτοσέλιδου, σήμερα, στο περιοδικό Επίκαιρα των εκδόσεων Λιβάνη…

Διαβάστε με προσοχή, τι αναφέρει ο νόμος:

«Σε περίπτωση αδυναµίας των αρµοδίων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν µε ίδιους πόρους ή µέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η αποµάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαµβάνουν κατά το χρονικό διάστηµα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σε εγκαταστάσεις δηµοσίου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άµεσα βιοτικές τους ανάγκες, µπορεί να επιτραπεί, µετά από σχετική άδεια να απασχολούνται ως µισθωτοί σε τοµείς απασχόλησης σε συγκεκριµένες περιοχές της Χώρας. Με προεδρικό διάταγµα που εκδίδεται µετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τοµείς απασχόλησης ιcαι οι περιοχές της Χώρας όπουµπορούν να απασχολούνται ως µισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η αποµάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρµόδια όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέµα.

Σε…απλά ελληνικά ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα με ένα απλό προεδρικό διάταγμα να επιτρέπεται η μετακίνηση πληθυσμών μεταναστών που τελούν υπό απέλαση και μέχρι να οριστικοποιηθεί η διαδικασία αυτή να μπορούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Δεδομένου ότι οι πρώτες ΕΟΖ θα γίνουν στη Θράκη και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών προς απέλαση είναι μουσουλμάνοι εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους γεωπολιτικούς κινδύνους για μία περιοχή που αποτέλεσε, παλαιόθεν, αντικείμενο πολλών σεναρίων περί αναδιάταξης των ζωνών επιρροής.

Θίγω το θέμα αυτό για πάνω από ένα χρόνο και αποκάλυψα την καταγγελία των Εργατικών Κέντρων της Θράκης και την τεχνική έκθεση για τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών (που ακολουθούν). Πλην μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο που έφεραν το θέμα στη Βουλή, ουδείς έχει ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και ουδείς έχει καλέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να καταργήσει το συγκεκριμένο νόμο.

Αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα σενάρια…

πηγη