Το «πραξικόπημα» έγινε από τους εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά

Η στοιχειώδης λογική αλλά και η προηγούμενη εμπειρία δείχνουν ότι ήταν λάθος η κίνηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου να κατέβει στο προαύλιο του στρατοπέδου Παπάγου για να καθησυχάσει τους διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υπουργό, δύο υφυπουργούς, γενικό γραμματέα και στρατοπεδάρχη. Δεν είχε καμία δουλειά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μεταβεί στο προαύλιο για να πείσει τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να αποχωρήσουν. Πολύ περισσότερο όταν οι ναυτεργάτες είχαν προαναγγείλει από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου την συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λόγω των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 ετών από τον απόπλου του Ελληνικού στόλου για τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται στο θωρηκτό Αβέρωφ στο Φάληρο. Ομως ένας από τους δύο υφυπουργούς θα μπορούσε να βρίσκεται στο Πεντάγωνο.

Όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης είχε συνεννοηθεί με το σωματείο των εργαζομένων να συναντηθούν. Γιατί τότε δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατέβει από το γραφείο του για να συνομιλήσει με τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να τους πείσει να αποχωρήσουν από το Πεντάγωνο; Ο κ. Ελευσινιώτης ήξερε ότι από την 1η Οκτωβρίου οι ναυτεργάτες του Σκαραμαγκά είχαν πει με ανακοίνωσή τους ότι θεωρούν εμπαιγμό το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν λάβει το βοήθημα που τους υποσχέθηκε πριν λίγο καιρό η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δεν είχε κανένα ρόλο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κάνει διαπραγματεύσεις για το πως θα βγουν οι διαδηλωτές από το στρατόπεδο Παπάγου και να επιτρέψει στον εαυτό του να αποδοκιμαστεί με τόσο έντονο τρόπο από τους ναυτεργάτες.
Επιπλέον, ο στρατός που σήμερα προστατεύεται από την Ελληνική Αστυνομία(!), θα έπρεπε να έχει λάβει το μάθημά του. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο απόστρατοι είχαν ξανακάνει «ντου» στο υπουργείο Άμυνας. φαίνεται όμως ότι η φύλαξη του στρατοπέδου δεν βελτιώθηκε στο παραμικρό και πάλι μια ομάδα μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών μπήκαν ανενόχλητοι μέσα στο Πεντάγωνο.

Πού ήταν ο στρατοπεδάρχης; Γιατί ο κ. Ελευσινιώτης που είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές δεν ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ να περιφρουρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Γιατί ουδείς από τουα αρμοδίους δεν αντιλαμβάνεται σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία που έχουν υποχρεωθεί σε εργασία μιας μέρας την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται επί μήνες; Γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα που προέκυψε με το βοήθημα που περιμένουν να λάβουν οι εργαζόμενοι, βοήθημα που υποσχέθηκε η σημερινή ηγεσία του Πενταγώνου;

Η ακολουθία αυτών των γεγονότων οδήγησε (ανεξαρτήτως αν έλαβε οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας) τον στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο να κατέβει στο προαύλιο για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποδοκιμάστηκε έντονα από τους εργαζόμενους που τον στόλισαν με σκαιούς χαρακτηρισμούς. Ο στρατηγός Κωσταράκος θα έπρεπε να έχει προστατεύσει τον εαυτό του και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Ιδίως όταν είναι πολύ πρόσφατες οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο τέως αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης όταν έκανε την ίδια κίνηση προσπαθώντας να εξευμενίσει τους αποστράτους που είχαν κάνει έφοδο στο Πεντάγωνο στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. Και τότε ο κ. Φραγκούλης είχε αποδοκιμαστεί και γελοιοποιηθεί από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν, κάτι που επαναλήφθηκε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και σήμερα, αυτή τη φορά σε βάρος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωσταράκου.

ΠΗΓΗ

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.