Οι επιχειρηματικές μονάδες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που αντιστέκονται στην κρίση

Παρά την πρωτοφανή κρίση και τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης της χώρας, όποτε κι αν έρθει η ώρα.
Προφανώς, στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων αναμένεται να βρεθούν οι δυναμικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται παντού, σε κάθε περιοχή της χώρας. Εταιρίες που ίσως δεν τις γνωρίζουν πολλοί, αλλά δίνουν ζωή και δουλειά σε ολόκληρες περιοχές.
Ο Αγγελιοφόρος κατέγραψε κάποιες (ασφαλώς υπάρχουν πολύ περισσότερες) από αυτές τις επιχειρήσεις – «διαμάντια» που εδρεύουν στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για το δυναμικό που υπάρχει στην ελληνική περιφέρεια.

ΔΡΑΜΑ
1. FHL H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΑΒΕΕ
Εκατό χιλιάδες τόνους επεξεργασμένου μαρμάρου πρώτης ποιότητας χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί από την FHL – Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΒΕΕ το Grand Mosque στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων 50 χρόνων διεθνώς στον κλάδο του μαρμάρου.
Παίκτης με διεθνή φήμη, η FHL ιδρύθηκε το 1991 στην Καβάλα και δραστηριοποιείται σε λατομεία στη Θάσο, το Βώλακα και το Νευροκόπι Δράμας. Διαθέτει τρία εργοστάσια στη βιομηχανική περιοχή της Προσοτσάνης και της Δράμας. Ο ετήσιος τζίρος της ξεπερνά τα 51 εκατ. ευρώ.

2. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ – ΓΡΑΝΙΤΕΣ
Μετρό Αθηνών, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, World trade Plaza, China Overseas Building είναι μερικά από τα εκατοντάδες ανά τον κόσμο αρχιτεκτονικά κοσμήματα της εταιρίας Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες. Δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και πώληση ακατέργαστων και κατεργασμένων προϊόντων μαρμάρου και γρανίτη τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, με πάνω από το 60% των προϊόντων της να προωθούνται σε περισσότερες από 40 χώρες. Από τα 6 λατομεία που διαθέτει η εταιρία στη Δράμα, την Καβάλα και τη Θάσο εξορύσσονται 6 διαφορετικά υλικά, λευκά και ημίλευκα, εκ των οποίων τα 3 είναι κατά παγκόσμια αποκλειστικότητα (ARISTON, VENUS και DOLIT). Το 2010 ο τζίρος της αυξήθηκε 20%, αγγίζοντας τα 35,5 εκατ. ευρώ.

3. ΝΕΟΓΑΛ
Φρέσκο γάλα, παραδοσιακά γιαούρτια, ξινόγαλο, κακάο, μαλακά και ημίσκληρα τυριά παράγει, μεταξύ άλλων, η δραμινή βιομηχανία γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ. Ιδρύθηκε το 1964 και το μετοχικό της κεφάλαιο συνθέτουν η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Δράμας – Καβάλας, οι παραγωγοί γάλακτος και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας.
Κατέχει το 3% περίπου του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος πανελλαδικά και τα προϊόντα της διατίθενται στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Σερρών, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης και Αττικής. Η δημιουργία σύγχρονου κέντρου διανομής προϊόντων στη Θεσσαλονίκη και η γραμμή παραγωγής βιολογικών προϊόντων και σκληρών τυριών βρίσκονται στα πλάνα της εταιρίας. Ο τζίρος της το 2010 άγγιξε τα 17 εκατ. ευρώ.

ΚΑΒΑΛΑ
1. ΚΡΕΚΑ ΑΕ
Με ιστορία στο μοσχαρίσιο κρέας από το 1935, η ΚΡΕΚΑ ΑΕ από τη Νέα Κάρβαλη Καβάλας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική – εμπορική εταιρία κρέατος της χώρας και μία από τις πλέον σύγχρονες της Ευρώπης. Διαθέτει εγκαταστάσεις σε Καβάλα, Γιάννενα και Αθήνα, ύψους 16 εκατ. ευρώ.
Οι 4 σταβλικές εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν μονάδα παρασκευής ζωοτροφών χωρητικότητας 445 τόνων και δυναμικότητα εκτρoφής 10.000 μοσχαριών ετησίως. Ταυτόχρονα, λειτουργεί μονάδα σφαγείου με δυνατότητα σφαγής 10 μοσχαριών, 40 χoιρινών και 100 αμνοεριφίων ανά ώρα. Τα δύο τελευταία χρόνια ο τζίρος κυμαίνεται σταθερά στα 28 εκατ. ευρώ.

2. ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ
Τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτει το κοίτασμα πετρελαίου του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, το οποίο εξορύσσει η ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ από το 1981. Είναι η μοναδική εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Από το Σεπτέμβριο του 2005 η διοίκηση της εταιρίας περιήλθε σε αυτοδιαχείριση των εργαζομένων.
Το 2011 οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 20 εκατ. δολάρια και στοχεύουν στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής στα 5.000 βαρέλια εντός της τρέχουσας χρονιάς. Προσφέρει εργασία σε 300 οικογένειες. Ο τζίρος της μειώθηκε 20% το 2010, φτάνοντας τα 26 εκατ. ευρώ.

3. ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ
Με δυνατότητα παραγωγής 600 κουφωμάτων ανά 8 ώρες και αντιπροσωπείες μεταξύ άλλων σε Ιταλία, Κύπρο, Αλβανία, Μάλτα και Βουλγαρία, η ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΒΕΕ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες παραγωγικές μονάδες συνθετικών κουφωμάτων και αλουμινίου.
Σε ιδιόκτητο οικόπεδο 198 στρ. στην Καβάλα, παράγει, μεταξύ άλλων, από το 1972, πόρτες ασφαλείας, ξύλινες εσωτερικές πόρτες, υλικά δόμησης και ολοκληρωμένα συστήματα γκαραζόπορτας. Απασχολεί 250 άτομα και διατηρεί ιδιόκτητο στόλο 25 φορτηγών. Το 2010 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 26 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ζημιές 1 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΞΑΝΘΗ
1. THRACE NONWOVENS AND GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ.
Ατμομηχανή της ξανθιώτικης οικονομίας αποτελεί η THRACE NONWOVENS AND GEOSYNTHETICS ΑΒΕΕ, αγγίζοντας τα 50 εκατ. ευρώ τζίρο το 2011, σημειώνοντας αύξηση 185% σε σχέση με το 2009. Δραστηριοποιείται από το 1999 στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων πολυπροπυλενίου (συνθετικών μη υφαντών και υφαντών) και ανήκει στις 20 εταιρίες που διαθέτει ο όμιλος Πλαστικά Θράκης.
Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 1977 από τον Σταύρο Χαλιωρή, διαθέτει εταιρίες σε δέκα χώρες και λειτουργεί παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες (Ελλάδα, Σκοτία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και ΗΠΑ). Μεταποιεί ετησίως 80.000 τόνους πολυμερών και απασχολεί 1.780 εργαζομένους περίπου.

2. ΣΕΚΑΠ
Γέννημα θρέμμα της Ξάνθης, η ΣΕΚΑΠ ΑΕ είναι η μοναδική συνεταιριστική και αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς και ένας από τους βασικούς παίκτες της εγχώριας αγοράς τσιγάρων. Δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των Ελλήνων Καπνοπαραγωγών το 1975 και τα προϊόντα της φτάνουν και στις πέντε ηπείρους.
Η συνολική μηνιαία δυναμικότητα ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια τσιγάρα με δύο βάρδιες παραγωγής ή 850 εκατομμύρια τσιγάρα με τρεις βάρδιες. SEKAP, Kiretsiler, Cooper, GR lights, BF είναι μερικά από τα προϊόντα της. Ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε 33% το 2010 σε σχέση με το 2009. Απασχολεί 417 άτομα.

3. ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ – COCOMAT
Γιος εργάτη επί 25 χρόνια στη Γερμανία, ο Παύλος Ευμορφίδης δημιούργησε το 1989 στην Ξάνθη την εταιρία παραγωγής οικολογικής κατασκευής και λογικής στρωμάτων, λευκών ειδών, επίπλων για σπίτια και ξενοδοχεία COCO-MAT. Τα προϊόντα της εταιρίας φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικά υλικά, όπως ίνες κοκκοφοίνικα, καουτσούκ, φύκια και βαμβάκι.
Η μονάδα της Ξάνθης απαρτίζεται από επτά κτίρια συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ. και απασχολεί 200 άτομα. Το δίκτυο της εταιρίας αριθμεί περίπου 60 καταστήματα σε δέκα χώρες, ενώ τελευταία επεκτείνεται σε Αμερική και Κίνα. Ο τζίρος για το 2010 άγγιξε τα 16 εκατ. ευρώ.

ΕΒΡΟΣ
1. ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ
Στην Αλεξανδρούπολη δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρία στο χώρο της πτηνοτροφίας και παραγωγής αβγών. Πρόκειται για τη ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ ΑΕ, η οποία διαθέτει 650.000 όρνιθες αβγοπαραγωγής, με παραγωγική ικανότητα 200.000.000 αβγών. Δύο μικρότερες μονάδες της βρίσκονται στη Βοιωτία και το Καπανδρίτι, ενώ από το 2007 δημιούργησε πρότυπη μονάδα παραγωγής σκόνης αβγού.
Τα προϊόντα της εξάγονται κυρίως στις αγορές της FYROM, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια αποτελεί το βασικό προμηθευτή των μεγαλύτερων μονάδων της Ρουμανίας. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το 2010 κατά 11%, φτάνοντας τα 20 εκατ. ευρώ.

2. ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ
Με σταθερό ετήσιο τζίρο τα τελευταία χρόνια που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, 600 μόνιμους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους και παρουσία σε περισσότερα από 3.000 σημεία πώλησης, η ΕBΡΟΦΑΡΜΑ αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικές γαλακτοβιομηχανίες στη Βόρεια Ελλάδα.
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο γάλακτος 10.000 τ.μ στο Διδυμότειχο λειτουργεί από το 1994 και παράγει φρέσκο γάλα, γιαούρτι, παραδοσιακά τυριά και αριάνι. Το 2005 ολοκλήρωσε εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 8 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 4 κέντρα διανομής. Το 2010 ο τζίρος κυμάνθηκε στα 30 εκατ. ευρώ.

3. ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΑ ΑΒΕΕ
Ηλεκτρονικά συστήματα για λογαριασμό του μεγάλου επιταχυντή και των Πειραμάτων του CERN δημιουργεί, μεταξύ άλλων, η ΠΡΙΣΜΑ ΑΒΕΕ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στο χώρο των Ηλεκτρονικών και της Πληροφορικής – Τηλεπικοινωνιών. Το 2009 απέσπασε το χρυσό βραβείο βιομηχανίας από το CERN, κατασκευάζοντας για το πείραμα CMS 5.500 ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Δημιουργήθηκε το 1991 από τους αδελφούς Γιορδαμλή (Γιώργος, Χρήστος και Ηλίας). Διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία 700 τ.μ. και βιομηχανική μονάδα 1.900 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και γραφεία στην Αθήνα. Απασχολεί 56 άτομα προσωπικό

ΡΟΔΟΠΗ
1. ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας και προμηθεύοντας κάθε χρόνο με 7.200 τόνους νήματα και 3.000 τόνους πλεκτά υφάσματα επώνυμους οίκους μόδας, όπως οι Benetton, Lacoste, Dolce & Gabbana ,Next, Chicco κ.ά., η ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ θεωρείται ένα από τα τελειότερα κλωστήρια βάμβακος στον κόσμο. Με βάση το στατιστικό δείκτη Uster, η ποιότητα νημάτων και πλεκτών υφασμάτων που παράγει κατατάσσεται στο 5% του υψηλότερου ποιοτικού επιπέδου διεθνώς.
Δραστηριοποιείται στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας από το 1988, στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Το 60% περίπου της συνολικής παραγωγής της εξάγεται, κυρίως σε χώρες της ΕΕ.

2. ΑLFA BETA ROTO ABEE
Επενδύοντας από το 2005 έως το 2011 30 εκατ. ευρώ σε χαρτοσακούλες και πλαστικές μεμβράνες για φρέσκα φρούτα, εμφιαλωμένο νερό, ξηρούς καρπούς, διάφορα είδη καφέ, απορρυπαντικά κ.ά. η ALFA BETA ROTO έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους μεταποιητές εύκαμπτων υλικών συσκευασίας (ΕΥΣ) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 από την οικογένεια Αργυρόπουλου. Από το 1997 επεκτείνεται στα Βαλκάνια, έξι χρόνια αργότερα διεισδύει στις αγορές της δυτικής Ευρώπης και συνεργάζεται με μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Barilla, η Cadbury, η Danone και η Nestlé. Απασχολεί συνολικά 160 εργαζομένους.

3. ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΒΕΕ
Παράγοντας περίπου 9.500.000 φιάλες 0,7 l θρακιώτικου ούζου και τσίπουρου ετησίως, η Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης ΑΒΕΕ δεσπόζει στην ακριτική Ροδόπη. Δημιουργήθηκε το 1977 από 17 μικρούς ποτοποιούς, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Πέρα από ούζο και τσίπουρο, παράγει ποτά τύπου μπράντι, λικέρ και βότκας.
Τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Ο τζίρος της τα τελευταία δύο χρόνια κυμαίνεται σταθερά στα 21 εκατ. ευρώ περίπου.

πηγη

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.