Mέτωπο κατά των απολύσεων

Η διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης με την τρόικα φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της: η κόκκινη γραμμή των τριών κυβερνητικών εταίρων να μην υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο παραμένει ισχυρή και οδηγεί σε υποχωρήσεις την πλευρά των δανειστών, με αντιστάθμισμα – κατά πληροφορίες – την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, η τρόικα εμφανίζεται να μην επιμένει στην όψιμη απαίτησή της για νέες αλλαγές στα εργασιακά.

Τα θετικά βήματα του τελευταίου 24ώρου προς την τελική συμφωνία ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες το βράδυ – μετά τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι χθες «ήταν μια καλή μέρα».

Η αλλαγή κλίματος είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς χθες το απόγευμα, κατά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι – κατά τις πληροφορίες που υπήρξαν από στελέχη του οικονομικού επιτελείου – εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι.

Την ίδια ώρα ήταν ξεκάθαρο ότι κάποια από τα αγκάθια των προηγούμενων ημερών είχαν αντιμετωπιστεί και είχαν «κλειδώσει» ορισμένα από τα φλέγοντα ζητήματα – όπως οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Το μήνυμα αυτό εισέπρατταν όσοι κλάδοι προχώρησαν χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία, ενώ τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια ανήγγειλε χωρίς περιστροφές και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί χθες το βράδυ ότι το θέμα που θα κρίνει τον τελευταίο γύρο του παζαριού είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (κατά ένα ή δύο έτη, οδηγώντας πλέον στην έξοδο από τον εργασιακό βίο στα 66 ή 67 χρόνια). Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, δεν περιλαμβάνεται στα θέματα για τα οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εκφράζουν κάθετη διαφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ δέχεται να παραμείνει στο τραπέζι της συζήτησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, μόνο το θέμα της αύξησης του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. «Δεν συζητάμε για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων ή για το περιεχόμενο του περίφημου email της τρόικας», φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος στους συνεργάτες του αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος έθεσε εκ νέου το ζήτημα της μείωσης του χρέους χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση κανενός άλλου κράτους – μέλους.

Κόκκινη γραμμή παραμένει για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, η οριζόντια περικοπή σε μισθούς και συντάξεις.

«Μπουρλότο κατά της κυβέρνησης», εξάλλου, θεωρούν στη ΔΗΜΑΡ ότι θα είναι πιθανή επιμονή της τρόικας για τα εργασιακά και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, προειδοποιώντας ότι αυτά τα δύο θέματα μπορούν να τορπιλίσουν την κυβερνητική συνοχή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει την κοινωνία και την τρόικα, όχι να βασανιστεί η κοινωνία».

πηγη

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.