Αντί πινακίου φακής πωλείται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Η καλύτερη προσφορά αγγίζει µόλις τα 40 εκατ. ευρώ, τη στιγµή που ένα µικρό κοµµάτι της περιουσίας της (2 εργοστάσια στη Σερβία και ένα ακίνητο στη Θεσσαλονίκη) αξίζει 170 εκατ.

Πέρυσι µάθαµε ότι η Αγροτική Τράπεζα προτίθεται να πουλήσει το 82,33% των µετοχών της στην Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης µέσω διεθνούς διαγωνισµού. Μάλιστα, τότε έλεγαν ότι όλα θα έχουν τελειώσει µέχρι τον Ιανουάριο ή το αργότερο το Μάρτιο του 2012.

Και ενώ το φθινόπωρο ακούγαµε ότι υπάρχουν 10 υποψήφιοι, τελικά στις 29 Μαΐου 2012, η διοίκηση της ΑΤΕbank ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν 3 δεσµευτικές προσφορές στα γραφεία της Eurobank, που έχει αναλάβει το ρόλο του χρηµατοοικονοµικού συµβούλου και µάλιστα στην εκπνοή της προθεσµίας. Οι «µεγάλοι παίκτες», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, απέσυραν το ενδιαφέρον τους και έµειναν 3 υποψήφιοι αγοραστές. Μία ελληνική εταιρεία, µια βουλγάρικη και µία πολωνική.

 

Και οι αγοραστές θα τη βγάλουν… ζάχαρη
Η Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης έχει αυτή τη στιγµή 3 εργοστάσια σε λειτουργία (Σέρρες, Πλατύ και Ορεστιάδα), 2 εργοστάσια στη Σερβία καθώς και αρκετά ακίνητα σ’ όλη την Ελλάδα. Για όλα αυτά (συγκεκριµένα για το 82,33% όλων αυτών που κατέχει η Αγροτική) ποιά πιστεύετε ότι είναι µια λογική τιµή προσφοράς, που µπορεί να κάνει δεκτή η διοίκηση της Αγροτικής;  Πρώτα, θα σας µεταφέρουµε ένα χαρακτηριστικό απόσπασµα από τα όσα µας είπε ο Χρήστος Καλτσάς, εκπρόσωπος των εργαζοµένων στην ΕΒΖ:

«Μόνο ένα ακίνητο που έχει η ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη κάνει κοντά στα 20 εκατ. Και είπαµε, έχει αρκετά ακίνητα σ’ όλη την Ελλάδα. Μόνο τα 2 εργοστάσια που έχει στη Σερβία αξίζουν κοντά στα 150 εκατ. ευρώ». Αυτά µας είπαν οι εργαζόµενοι. Και συνεχίζουµε εµείς. Μόνο αυτά τα δύο στοιχεία να προσθέσουµε (ένα ακίνητο από τα πολλά και µόνο τα 2 εργοστάσια της Σερβίας) µας κάνουν 170 εκατ. Και αυτά είναι τα πολύ λίγα. Ένα πολύ µικρό µέρος από την περιουσία της ΕΒΖ. Τώρα σας ξαναρωτάµε. Μπορείτε να φανταστείτε σε τι τιµή παζαρεύουν την πώληση της Ζάχαρης οι ιθύνοντες;»

 

 

Μετά βίας 40 εκατ. Ευρώ!!!
Ρωτήσαµε τον κύριο Καλτσά για το αν γνωρίζει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί. ∆υστυχώς για τα νεύρα σας… γνώριζε.

 

«Η πρώτη εταιρεία είναι η Polski Cukier, πολωνικών συµφερόντων. Η συγκεκριµένη εταιρεία προσφέρει 40 εκατ. ευρώ. Θέτει όµως ως απαράβατο όρο την εγγύηση είσπραξης όλων των εκκρεµών απαιτήσεων της ΕΒΖ, οι οποίες εκτιµάται ότι αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η προϋπόθεση.

∆εύτερη εταιρεία είναι η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία. Η προσφορά της είναι 20 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η προσφορά της για όλη την ΕΒΖ.

Η τρίτη πρόταση είναι από τη βουλγαρική Litex Commerce η  οποία πρόσφερε 5-7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα λέγεται και έρχονται πληροφορίες στο γραφείο του Συλλόγου µας ότι ο ιδιοκτήτης έχει προβλήµατα µε τη βουλγαρική δικαιοσύνη».

Η καλύτερη πρόταση που έχει αυτή τη στιγµή στα χέρια της η διοίκηση της Αγροτικής και ο σύµβουλος πώλησης Eurobank είναι 40 εκατ. ευρώ από την πολωνική εταιρεία. Και αυτά τα δίνει µόνο αν εξασφαλίσει ότι θα πάρει και όλες τις απαιτήσεις των περίπου 50 εκατ. ευρώ που παραµένουν εκκρεµείς. ∆ηλαδή ο Πολωνός επιχειρηµατίας ήρθε και τους είπε «σας δίνω 40 αλλά θα µου εγγυηθείτε ότι θα πάρω 50». Και µ’ αυτή τη συµφωνία θέλει να πάρει όλη την ελληνική ζάχαρη!!!

Ρωτήσαµε τον κ. Καλτσά αν µπορεί να κοστολογήσει την περιουσία της επιχείρησης. «∆εν µπορώ να είµαι ακριβής αλλά σίγουρα η περιουσία της ΕΒΖ κοστίζει κάποιες εκατοντάδες εκατοµµύρια. Ελπίζω έστω την τελευταία στιγµή να κάνουν πίσω. ∆εν είναι δυνατόν να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σ’ ένα τέτοιο έγκληµα».

 

 

«Αν τολµήσουν δεν ξέρω τι αντίδραση θα βρουν»

 

Ο κ. Καλτσάς, πρόεδρος του Σωµατείου εποχικών εργαζοµένων Σερρών και ο γ.γ. του Σωµατείου Πασχάλης Τσοµπάνης, εκπροσωπώντας το σύνολο των εργαζοµένων στη Ζάχαρη, όλη την περασµένη βδοµάδα ήταν στην Αθήνα και γυρνούσαν από κόµµα σε κόµµα και από αρµόδιο σε αρµόδιο για να ενηµερώσουν τους πολιτικούς µας.

 

Το ΧΩΝΙ µίλησε µε τους ανθρώπους, που δεν πιστεύουν ότι µπορεί να λάβει χώρα τέτοιο… ξεπούληµα.

Κώστας Καλτσάς: «Ήδη είναι κερδοφόρα η ΕΒΖ. Εσκεμμένα προσπαθούσαν να την απαξιώσουν. Αν δίνανε τα σωστά κίνητρα στους αγρότες, θα βάζαµε 220.000 στρέµµατα τα οποία καλύπτουν αυτή την ποσόστωση. Ενώ τώρα έχουµε περίπου 90.000 στρέµµατα. Και παρόλα αυτά, η επιχείρηση παρουσίασε κερδοφορία 6,5 εκατ. ευρώ. Και η πρόβλεψη είναι για περισσότερα κέρδη φέτος. Και θέλουν να πουλήσουν µια κερδοφόρα επιχείρηση µε τροµερές δυνατότητες ανάπτυξης».

Πασχάλης Τσοµπάνης: «Από όλους βρήκατε θετική ανταπόκριση. Ακόµη και από τους κυβερνητικούς. Μακάρι να πράξουν όπως µιλάνε και να µην προχωρήσουν σ’ αυτό το απίστευτο ξεπούληµα της ΕΒΖ έναντι πινακίου φακής. Αν τολµήσουν, δεν φαντάζονται τι αντίδραση θα βρουν µπροστά τους».

Το ΧΩΝΙΟι υποψήφιοι αγοραστές µπορούν να δώσουν όποια προσφορά θέλουν. Όµως οι Έλληνες που καλούνται να πάρουν απόφαση για το ξεπούληµα της Ζάχαρης, καλά θα κάνουν να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ το διαγωνισµό άγονο. ∆εν θέλουµε καν να το σκεφτούµε ότι θα πουλήσουν την ΕΒΖ για 40 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτοί θέλουν. Είµαστε σίγουροι.

πηγη

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.