Πρόγραμμα για τη διάσωση του ευρώ ανακοίνωσε ο Ντράγκι

Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, το διοικητικό συμβούλιο συμφώνησε για τις «λεπτομέρειες των ανοιχτών νομισματικών συναλλαγών».

Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με στόχο να περιορίσει το υψηλό κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης. Ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για ένα «πλήρως αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας».

Το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «θα διασφαλίζει τη διάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», τόνισε και υποστήριξε πως το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει «ένα πλήρως αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας ενάντια σε οποιαδήποτε καταστροφολογικά σενάρια». «Παραμένουμε αυστηρά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας», επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως με αυτό το πρόγραμμα  θα εξαλειφθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων και οι «αβάσιμες» ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη μη αναστρεψιμότητα της κατάστασης στην ευρωζώνη.

Μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι τα γερμανικά κρατικά ομόλογαδιεύρυναν τις απώλειές τους, ενώ πτώση σημείωσαν οι αποδόσεις των ισπανικών κρατικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως διατηρεί αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,75%. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 2,6% τον Αύγουστο από 2,4% τον Ιούλιο, ποσοστό υψηλότερο του αναμενόμενου και πάνω από το στόχο, που είναι να βρίσκεται κοντά στο 2%.

πηγη