Έρχονται «ραβασάκια» για πέντε φόρους ύψους 10,8 δισ. ευρώ!

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μπορεί τα φώτα να έχουν πέσει στις επερχόμενες περικοπές μισθών, επιδομάτων και συντάξεων, ωστόσο υπάρχει μια σειρά από ήδη θεσμοθετημένα μέτρα λιτότητας τα οποία αρχίζουν να ψαλιδίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών.

Είναι οι φόροι – μαμούθ που άρχισαν ήδη να πληρώνουν και θα πληρώνουν έως και τους πρώτους μήνες του 2013 οι φορολογούμενοι. Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δυο αλλά πέντε φορολογικοί λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν σχεδόν από όλους τους φορολογούμενους τους επόμενους μήνες.

Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στα 10,8  δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή από το πακέτο μέτρων  περικοπής δαπανών για τη διετία 2013-2014. Οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν είναι:

– τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, στα οποία έχουν ενσωματωθεί μια σειρά από επιβαρύνσεις, όπως το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης κ.ά. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος Φεβρουαρίου σε μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις ανέρχεται στα 6,2 δισ. ευρώ.

– τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως το τέλος του έτους να προσέλθουν σε οποιαδήποτε τράπεζα και να εξοφλήσουν το τέλος. Από φέτος καταργείται το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας και οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα κληθούν να εκτυπώσουν το σχετικό ειδοποιητήριο από το ίντερνετ. Οι φορολογούμενοι που δεν είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet θα το λάβουν ταχυδρομικά. Φέτος δεν προβλέπεται αύξηση των τελών και οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ.

– χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, όπως λέγεται επίσημα το χαράτσι, έχει αρχίσει ήδη να εισπράττεται καθώς σε πολλούς λογαριασμούς έχει ήδη ενσωματωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις εξόφλησής του. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει από το χαράτσι το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ.

– Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010. Ο φόρος επιβάλλεται σε όσους φορολογούμενους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και οικόπεδα) αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Το φόρο αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν περίπου 700.000 ιδιοκτήτες μέσω ειδοποιητηρίων που θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τον Οκτώβριο. Το ποσό που προσδοκά να εισπράξει το ΥΠΟΙΚ ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

– Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011. Ο φόρος επιβάλλεται σε όσους φορολογούμενος έχουν ατομική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και οικόπεδα) αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το φόρο αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται από τον Νοέμβριο. Το ποσό που έχει προϋπολογίσει να εισπράξει το ΥΠΟΙΚ ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

πηγη