Στη Βουλή Στουρνάρας-Προβόπουλος για την Αγροτική

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το μεσημέρι

Τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσουν σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σχετικά με την μεταβίβαση της «καλής» Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η ενημέρωση αυτή γίνεται κατόπιν της κατάθεσης επίκαιρης ερώτησης για το θέμα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Ταυτάρη, πριν ακόμα επιτευχθεί η συμφωνία απορρόφησης της ΑΤΕ από την Πειραιώς. Στην ερώτηση απάντησε γραπτώς ο κ. Τσαυτάρης, ενημερώνοντας ότι «ο καθ ύλη αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη θα παράσχει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναλυτικής εξηγήσεις για το θέμα της ΑΤΕ».

Η γραπτή απάντηση του υπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδήγησε και στην δια ζώσης ενημέρωση της Επιτροπής της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο της ΤτΕ.

Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι εφάρμοσε τα μέτρα εξυγίανσης της ΑΤΕ σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και την τρόικα κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου. Υποστηρίζει επίσης ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια, ενώ βάσει του Μνημονίου ο μέτοχος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η Τράπεζα της Ελλάδος πριν καταλήξει στην λύση της Πειραιώς διεξήγαγε εμπιστευτική διαγωνιστική διαδικασία απευθυνόμενη στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ η μία εξ αυτών που είχε καταθέσει πρόταση (Eurobank) στο τέλος την απέσυρε. Παράλληλα, η ΤτΕ είχε αναθέσει σε δύο διεθνείς επενδυτικές τράπεζες την αναζήτηση επενδυτή στο εξωτερικό. Όμως ούτε η διαδικασία αυτή τελεσφόρησε».

Επομένως η ΤτΕ όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «με βάση τη μοναδική πρόταση (αυτή της Τράπεζας Πειραιώς) που κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά από έγκριση από το ΤΧΣ και συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το υγιές τμήμα της ΑTE μεταβιβάστηκε στην εν λόγω τράπεζα».

πηγη

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.