Έγγραφο φωτιά του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Ένα έγγραφο φωτιά του ΔΝΤ παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Real News, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό πρόγραμμα δε βγαίνει και κατά συνέπεια απαιτείται νέα παρέμβαση ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του δημοσίου χρέους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η εσωτερική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020, δόθηκε στα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, στον Επίτροπο Όλι Ρεν και ετέθη την περασμένη Τετάρτη στη διάθεση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ενώ μπήκε και στην ατζέντα του προέδρου Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος με τη σειρά του εξέφρασε τους προβληματισμούς της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση.

Το εκτελεστικό ταμείο του ΔΝΤ καλεί τους εταίρους ή να βρουν λύση ή να λύσουν το πρόγραμμα και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Τα σενάρια που προωθούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι δύο .

Το κακό σενάριο που προβλέπει την ελληνική υπόθεση να λήγει άδοξα, αν παρά τον επιπλέον χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση δε φέρει ορατά αποτελέσματα. Με μία αρνητική έκθεση οι εταίροι θα διασπαστούν στο Συμβούλιο, δε θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα και θα ζητήσει τη διεθνή προστασία, ώστε να διακανονιστούν οι οφειλές της χώρας προς αυτό. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.

Το καλό σενάριο που προβλέπει ότι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί στους δανειστές μας, οι ελεγκτές θα συγγράψουν μια έκθεση με την οποία θα εισηγούνται τη συνέχιση του προγράμματος.
Το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2015 και οι Βρυξέλλες, έχοντας ολοκληρώσει την τραπεζική εποπτεία μέσω ΕΚΤ, θα υποσχεθούν ότι θα εντάξουν τα 50 δις του ελληνικού δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο απευθείας πρόγραμμα του μόνιμου μηχανισμού.(ESM).
Το ΔΝΤ θα συναινέσει και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχθεί κούρεμα από 20% έως 25% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

πηγη

2 Comments

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.