Σκάνδαλο στη ΔΕΗ: Μηνιαίο επίδομα €3.500(!) έπαιρναν τα golden boys

Ενώ η ΔΕΗ είναι πνιγμένη στα χρέη, βγάζει ζημίες και το μέλλον της φαίνεται αβέβαιο,  τα μέλη της Διοίκησης της έδιναν στους… εαυτούς τους και  σε ανώτερα στελέχη της εταιρίας μηνιαία οικογενειακά επιδόματα έως και 3.500 ευρώ – πέραν των υψηλότατων αποδοχών τους. Το θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς τα τελευταία χρόνια πολιτικοί καί media  κατηγορούσαν για τους συνδικασιτές της επιχείρησης ότι είχαν σκανδαλώδεις απολαβές.  Επίδομα 3.500 ευρώ – που είχε βαφτισθεί  «οικογενειακό» – έπαιρναν ο πρόεδρος ΔΣ Αρθούρος Ζερβός και ο αναπληρωτής Διευθύνων ΣύμβουλοςΚώστας  Θέος.  Σε περίπου 250 στελέχη της εταιρίας δίνονταν αντίστοιχο μηνιαίο επίδομα  2.000-2.500 ευρώ.

Με το τρικ του «οικογενςιακού επιδόματος» οι διοικούντες και τα golden boys  της ΔΕΗ μοιράζονταν κάθε χρόνο 8,5 εκ. ευρώ.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες ανάλογες παροχές, οι οποίες θα διερευνηθούν.

Το θέμα του επιδόματος ανέκυψε όταν άρχισαν οι περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Η Διοικηση της ΔΕΗ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κόψει τα επιδόματα, επειδή αντιστοιχούν σε παροχές που ισχύουν  στον ιδιωτικό τομέα γιά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.

Η καταβολή τους συνεχίσθηκε, αλλά το θέμα πήγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απεφάνθη ότι είναι παράνομα.

Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ να καταψηφίσει  τη σχετική απόφαση.
Γνωρίζοντας ότι το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη ΓΣ μετά την παρέμβαση του εκπροσώπου του Δημοσίου, η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν επέτρεψε να παραστουν δημοσιογράφοι στη Συνέλευση.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου αναμένεται να οδηγήσει σε άμεση αντικατάσταση των επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού και Κώστα Θέου,την έξοδο θα δουν και άλλα στελέχη που χρέωναν την εταιρία εις βάρος των μετόχων και των καταναλωτών.

Ολα συνέβαιναν κάτω από τη μύτη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και ενώ η ΔΕΗ βρισκόταν σε φάση ιδιωτικοποίησης.

Παράγοντες της αγοράς και στελέχη ξένων οίκων εκτιμούν ότι έχει γίνει τεράστια προσπάθεια υποτίμησης και απαξίωσης της ΔΕΗ ώστε να αποδειχθεί βάρος για το Δημόσσιο και να χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στην κοινωνία ώστε να καταστεί δυνατή η πώήσή της «αναίμακτα».

πηγη

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.