Ιταλία: Βραδιά αφιερωμένη στην Ελλάδα

Βραδιά αφιερωμένη στην Ελλάδα οργάνωσε το τρίτο διαμέρισμα του δήμου της Ρώμης, στην ιστορική συνοικία του Σαν Λορέντσο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και την Ελληνική Κοινότητα Ρώμης και Λατίου.
Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον κεντρικό σταθμό της πόλης – Termini- και στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας, «La Sapienza».
Τις τελευταίες δεκαετίες φιλοξένησε χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν, για τις σπουδές τους, την Αιώνια Πόλη.
Στα πλαίσια της βραδιάς αφιερωμένης στην Ελλάδα, οι Ρωμαίοι του «Σαν Λορέντσο», μπόρεσαν να παρακολουθήσουν χαρακτηριστικές σκηνές από το έργο «οι Νύφες», του Παντελή Βούλγαρη, με ιταλικούς υπότιτλους, όπως και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, από την ομάδα «Ουζερί» που έχει «μυήσει» και πολλούς Ιταλούς φιλέλληνες.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ρώμης και του Λατίου, Δάφνη Σούλη, σε παρέμβασή της, πριν την προβολή του αποσπασμάτων του έργου του Παντελή Βούλγαρη, θέλησε να τονίσει ότι «η μετανάστευση των λαών της νότιας Ευρώπης προς μακρινούς προορισμούς, προς άλλες ηπείρους- κάτι που νομίζαμε ότι ανήκε οριστικά, πλέον, στο παρελθόν- με τις παρούσες συνθήκες προβάλλει και πάλι ως απειλή, ιδίως για τους νέους».

«Τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι όλο και περισσότεροι εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι οι απόδημοι Έλληνες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των μεγάλων και δύσκολων υποθέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, χάρη στις χρήσιμες επαφές τους και στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει στις διάφορες χώρες παραμονής τους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Κατερίνα Γιαννάκη.

Η πρωτοβουλία του τρίτου διαμερίσματος του δήμου της Ρώμης, ακολουθεί σειρά κινητοποιήσεων πολλών δήμων της Νότιας Ιταλίας, και της Ένωσης Ιταλικών Δήμων, Anci, με στόχο την απτήαλληλεγγύη προς την χώρας μας και την ενημέρωση των ιταλών πολιτών σχετικά με την ιδιαίτερη αξία της ελληνικής συμβολής, για την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

ΠΗΓΗ