Ένταση των πιέσεων για την οικονομία στην ευρωζώνης βλέπει ο Ντράγκι

Για ένταση των πιέσεων στις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, όπου η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη με έντονες αβεβαιότητες, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας την «ομόφωνη απόφαση» του Δ.Σ. της ευρωτράπεζας για μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,75%.

Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων ήταν ομόφωνη «και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα» τόνισε ο Μ. Ντράγκι.
«Παρατηρούμε επιδείνωση της ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη συμπεριλαμβανομένης της χώρας ή των χωρών που δεν είχαν τέτοια εμπειρία στο παρελθόν» σημείωσε.
Οι ενδείξεις για το δεύτερο τρίμηνο υποδηλώνουν εξασθένηση της ανάπτυξης και αυξημένη αβεβαιότητα, πρόσθεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Μ. Ντράγκι χαιρέτισε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας ότι οι ευρωμηχανισμοί επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και της σημερινής κατάστασης της ευρωζώνης.
«Το EFSF και ο ESM επαρκούν για τη διαχείριση των κινδύνων και των ενδεχομένων», δήλωσε ο Ντράγκι και σημείωσε πως η Ε.Κ.Τ. δεν συζήτησε σήμερα για νέα έκτακτα μέτρα.
Άλλωστε σημείωσε ότι οι επιπτώσεις από τους έκτακτους μηχανισμούς ρευστότητας της Ε.Κ.Τ. (LTRO’s) θα χρειαστούν χρόνο για να φανούν.
Σε σχέση δε με τις αλλαγές στους τίτλους που κάνει αποδεκτούς ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας, σημείωσε ότι θα αλλάξουν εκ νέου, άλλα όχι σύντομα.
Εξέφρασε επίσης την διάθεση της Ε.Κ.Τ. να συνεργαστεί με τους ευρωμηχανισμούς, αντιμετωπίζοντας θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Μ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «όλα τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής (που λαμβάνει η Ε.Κ.Τ.) είναι πρόσκαιρα» και ότι η Ε.Κ.Τ. παραμένει σε πλήρη ικανότητα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας τιμών, δρώντας εγκαίρως και αποφασιστικά.

Στο βάθος… ανάκαμψη

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης παραμένουν σημαντικοί».
Πρόσθεσε πάντως ότι, «πέρα από το βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένουμε σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης, αν και η ορμητικότητά της θα περιορίζεται από μια σειρά παράγοντες».
Ειδικότερα, οι εντάσεις σε ορισμένες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης και οι επιπτώσεις τους στις πιστωτικές συνθήκες, είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Την ίδια στιγμή, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί, ανέφερε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι με βάση τις τιμές των συμβολαίων του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2012 και οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν περιορισμένες.

Πηγή: http://www.in.gr

ΠΗΓΗ

1 Comment

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.