Λιμάνια: «Ναι» στις παραχωρήσεις, «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων απασχολεί έντονα τη νέα κυβέρνηση, αφού έχει την τρόικα και τον χρόνο να πιέζουν ασφυκτικά. Ενα από τα κομμάτια-φιλέτο είναι και Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.. Πόσο μάλλον τώρα που ο ΟΛΠ βρίσκεται σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται σε μια εποχή που ταλανίζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τέσσερις μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και προτού προλάβει καλά-καλά να ενημερωθεί πάνω στα θέματα του υπουργείου του, ο κ. Κώστας Μουσουρούλης, υπουργός του νεοσύστατου υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της παραχώρησης και όχι της ιδιωτικοποίησης.

«Είμαι οπαδός των παραχωρήσεων. Βέβαια, δεν είναι φάρμακο για όλα. Κάθε σχήμα πρέπει να το δεις από όλες τις πλευρές. Η διεθνής εμπειρία για λιμάνια και κρουαζιέρα είναι δεδομένη. Πας εκεί όπου οι οικονομικές συνθήκες σου δίνουν τη δυνατότητα να αντλήσεις χρήματα. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. με πετυχημένες παραχωρήσεις, όπως το Ρίο – Αντίρριο, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” και η Αττική Οδός. Πάνω σε αυτή την εμπειρία θα κτίσουμε. Θα εξετάσουμε τα κατάλληλα μοντέλα» και προσέθεσε: «Τις παραχωρήσεις πρέπει να τις πληρώνει ο χρήστης και όχι ο φορολογούμενος».

Πηγή: protothema.gr

πηγη