Παγκόσμια απειλή

Η διεθνής κοινότητα θα φέρει μερίδιο της ευθύνης για τους νεκρούς στη Συρία αν εξακολουθήσει να είναι διχασμένη στο θέμα της κρίσης, δήλωσε σήμερα ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν στη διάσκεψη της Ομάδας Δράσης για τη Συρία στη Γενεύη.

«Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τους ακραίους κινδύνους που προκύπτουν από τη σύγκρουση–για τους Σύρους, για την περιοχή και για τον κόσμο», πρόσθεσε ο Άναν και κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις και τις χώρες της περιοχής με επιρροή να συμφωνήσουν στον τρόπο τερματισμού της σύγκρουσης στη Συρία και να πιέσουν για μια πολιτική μετάβαση.

«Είτε θα ενωθείτε για να εξασφαλίσετε τα κοινά σας συμφέροντα, είτε θα διχαστείτε και σίγουρα θα αποτύχετε με τον δικό σας τρόπο. Χωρίς την ενότητα, την κοινή αποφασιστικότητα και την δράση τώρα… κανένας δεν μπορεί να κερδίσει και όλοι θα χάσουν με κάποιον τρόπο».

Ο Άναν είπε στους εκπροσώπους χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Τουρκίας, του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ ότι πρέπει να σταματήσουν να ακολουθούν την ατομική τους πολιτική γιατί έτσι κινδυνεύει να εξαπλωθεί η συριακή κρίση στην περιοχή.

«Έτσι όμως που είναι μέχρι τώρα τα πράγματα–δεν βοηθάμε κανέναν. Ας σταματήσουμε αυτή την τάση και ας γίνουμε χρήσιμοι», είπε.

Ο Άναν επέμεινε ότι το σχέδιό του μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να προβλέπει τη συμμετοχή προσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που «δεν είναι ανυπόληπτα», μια έμμεση αναφορά στη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η Ρωσία στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

πηγη