Δεν είπαν κουβέντα για την εξεταστική

Το αργότερο μέχρι αύριο αναμένεται να έχει δοθεί στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Χρειάστηκαν πολλές ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ των κ.κ Λαζαρίζη – Σκανδαλίδη και Χατζησωκράτη για να καταλήξουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλησης.

«Η απαραίτητη προγραμματική συναίνεση ήδη έχει επιτευχθεί σε πάρα πολλά σημαντικά σημεία. Θα δοθεί πολύ σύντομα στη δημοσιότητα και θεωρώ ότι είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Άλλωστε αυτή ήταν και η εντολή του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Ε λοιπόν, στην εντολή αυτή τα κόμματα που συνεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν πλήρως. Έδειξαν την ευθύνη τους απέναντι στο λαό, αλλά και απέναντι στις δύσκολες ώρες» είπε ο Πρωθυπουργός στην εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο

Οι τρεις αρχηγοί φαίνονται αποφασισμένοι να μην δεχθούν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις – όπως είχαν υποσχεθεί και προεκλογικά – θα ζητήσουν την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρουν από τον Σεπτέμβριο τις συλλογικές συμβάσεις. Άμεσα όπως είχε δεσμευτεί ο Αντώνης Σαμαράς θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

Η συμφωνία για οικονομικά και εργασιακά

• Όχι απολύσεις στο δημόσιο

• Όχι περικοπές μισθών, συντάξεων

• Ρύθμιση για δανειολήπτες – υπερχρεωμένα νοικοκυριά

• Κατάργηση μετενέργειας

• Επιστροφή συλλογικών συμβάσεων από Σεπτέμβριο

• Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

• Φορολόγηση επιχειρήσεων στα σημερινά επίπεδα

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» ήταν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαφώνησαν με την κατάργηση του νόμου Ραγκούση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο μπήκε η φράση «άμεση επαναπροώθηση» των παράνομων μεταναστών ενώ όσον αφορά τον νόμο Ραγκούση η ΝΔ θα ζητήσει την κατάργηση του και θα αποφασίσουν στην βουλή για το τι θα πράξουν τα άλλα δύο κόμματα.

«Θα υπάρχει ευελιξία ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της» αναφέρουν τα γενικά συμπεράσματα που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα. Το ίδιο θα συμβεί και στο θέμα της απλής αναλογικής το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο αλλά θα το θέσει στο άμεσο μέλλον η ΔΗΜΑΡ.

Ιδιαίτερη αναφορά στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας γίνεται και για του νόμου περί ευθύνης υπουργών και το πόθεν έσχες.

«Η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα γενικά συμπεράσματα των εκπροσώπων των τριών κομμάτων

Αυστηροποιούνται οι ποινές για πολιτικούς – Μειώνονται τα βουλευτικά προνόμια

• Μείωση 20% επιχορήγησης κομμάτων

• Κατάργηση βουλευτικής σύνταξης για νεοεισερχόμενους

• Πλαφόν στις συντάξεις παλαιότερων βουλευτών

• Δήμευση περιουσιών πολιτικών

• Αναδρομικός έλεγχος πόθεν έσχες

Επίσης αλλαγές θα υπάρξουν και στον κανονισμό λειτουργίας της βουλής προκειμένου να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Δημήτρη Χατζησωκράτη από την ΔΗΜ.ΑΡ στον Real fm και την Κάτια Μακρή ότι το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά, δεν συζητήθηκε ποτέ.

πηγη:enikos.gr