Οι φάκελοι που περιμένουν το νέο τσάρο της Οικονομίας

«Σε βαθιά νερά» θα πέσει ο νέος υπουργός Οικονομικών που αναμένεται να οριστεί στην κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί, καθώς την Πέμπτη κιόλας –αν προλάβει ως τότε να αναλάβει- θα πρέπει να μετάσχει και στο κρίσιμο συμβούλιο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ήδη τον διάδοχο του καθ. Γιώργου Ζανιά. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Γ. Ζανιάς να συνοδεύσει τον νέο υπουργό Οικονομικών που θα οριστεί, στο συμβούλιο Eurogroup.
Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο «έπαθλο» για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη χώρα μας θα είναι η εκταμίευση –μέρους τουλάχιστον- του υπολοίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που παρακράτησε η τρόικα από την δεύτερη δόση τους δάνειου τον Μάιο, αλλά και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το «ξεπάγωνα» της τρίτης δόσης ύψους 30 δισ ευρώ. Παράλληλα ο νέος υπουργός Οικονομικών κατά την συνεδρίαση του Eurogroup θα θέσει και θέμα για την χρονική παράταση του μνημονίου.

Ήδη ετοιμάζονται πάντως οι φάκελοι που θα παραδώσει στην νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, με τις λεπτομέρειες για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Άμεσα η νέα κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Κράτους, δίνοντας προτεραιότητα στην πληρωμή μισθών αλλά και στην εξόφληση χρεών για να πάψει το όνειδος της μη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, αλλά και των ελλείψεων ειδών πρώτης ανάγκης στα νοσοκομεία.
Παράλληλα ο Γ. Ζανιάς θα προετοιμάσει με «ταχύρρυθμα σεμινάρια» το νέο οικονομικό επιτελείο για το who is who των απεσταλμένων της Τρόικα με τους οποίους θα αναμετρηθεί η νέα ηγεσία, ευθύς μόλις τους δώσουν το «πράσινο φως» Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσινγκτον. Στις βάσεις αυτές θα παιχτεί το καλοκαιρινό «θρίλερ» της επαναδιαπραγμάτευσης με τεχνικούς και οικονομικούς όρους, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον η νέα κυβέρνηση δεσμευτεί για την συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε το Eurogroup είναι πιθανό να εγκρίνει μία «ενδιάμεση δόση», έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με στόχο να καλυφτούν οι επείγουσες ανάγκες πληρωμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Η συνέχιση της χρηματοδότησης από τη τρόικα αποτελεί το βασικό ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες πληρωμών έως τα μέσα Ιουλίου.
Πηγές της Ε.Ε. εκτιμούν ότι εάν η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει παράταση δύο ετών (δηλαδή έως το 2016) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου, τότε θα απαιτηθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση από την τρόικα κατά 16 – 20 δισ. ευρώ. Η απόφαση για παράταση της διάρκειας του μνημονίου θεωρείται αναμένεται και στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28-29 Ιουνίου.
Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως η καταβολή συνολικού ποσού ύψους 90 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης μέχρι το 2014, με την Κομισιόν να προειδοποιεί ότι για την αποδέσμευση κάθε δόσης, προϋπόθεση είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Το συνολικό ύψος του δανειακού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας 2010-2014 (με την ενοποίηση του πρώτου και δεύτερου πακέτου) ανέρχεται στο ποσό των 237,5 δισ. ευρώ.

πηγη