Μεγάλες αλλαγές στις μεταθέσεις στρατιωτικών

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι – προβλεπόμενες χακί μεταθέσεις και λίγο πριν τις εκλογές υπογράφει ο Αν. Υπουργός Αμυνας κ. Γιάννης Ραγκούσης την υπουργική απόφαση με την οποία φέρνει τα πάνω κάτω σε πολλούς τομείς της διαδικασίας μεταθέσεων…Ευτυχώς προς το συμφέρον των στρατιωτικών αφού έχει πολλές δικλείδες διαφάνειας.
Ολα αυτά βέβαια με βάσει το σχέδιο που είχε δώσει για διαβούλευση στα επιτελεία για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Κατα τις πληροφορίες η υπογραφή θα «πέσει» σήμερα, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι διατάξεις θα ισχύσουν αμέσως.
Το σχέδιο με τις μεγάλες αλλαγές, που βελτιώνουν – συμπληρώνουν το περσινό μοντέλο μεταθέσεων των στρατιωτικών,είχε δημοσιεύσει η prionokordela.gr στις 24 Φεβρουαρίου 2012 . 
Όπως ανακοινώθηκε τότε το σχέδιο αποτυπώνει την πολιτική βούληση για απόλυτη αξιοκρατία και διαφάνεια, υποστήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και, πάνω από όλα, προστασία και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας τους. Στηρίχθηκε στην επεξεργασία, που έχει γίνει από τα αντίστοιχα Επιτελεία των τριών Κλάδων, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Οι καινοτόμες προτάσεις του σχδίου μεταξύ πολλών άλλων προέβλεπαν :
-Τα στελέχη, που εμπίπτουν στις κατηγορίες των κοινωνικών κριτηρίων καθώς και αυτά που επιθυμούν συνυπηρέτηση με σύζυγο στρατιωτικό ή δημόσιο υπάλληλο, μετατίθενται υποχρεωτικά, εφόσον το επιθυμούν, σε τόπο προτίμησής τους ως υπεράριθμοι, ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων τους και πέραν των προβλεπομένων για το βαθμό τους θέσεων βάσει των ΠΟΥ. Αν υπάρχει σοβαρός επιχειρησιακός λόγος αποφασίζει ο υπουργός Αμυνας.

-Μετά τη κοινοποίηση των πινάκων με τις θέσεις πρός κάλυψη, τα στελέχη, που επιθυμούν μετάθεση καταθέτουν αναφορά ιεραρχικά για τη κάλυψη αυτών

– Οι πίνακες με τα υπό μετάθεση στελέχη κοινοποιούνται στις μονάδες , αφου διαμορφωθούν από τα Συμβούλια μεταθέσεων. Οι πίνακες συνοδεύονται υποχρεωτικά από τους αντίστοιχους πίνακες μορίων των στελεχών που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής. Στους αποστελλόμενους πίνακες μορίων θα εμφανίζονται συγκεντρωτικά και αναλυτικά τα μόρια εκάστου στελέχους, αλλά και αιτιολογική εξήγηση όσων εξ αυτών δε μετατίθενται (μη παρέλευση διετίας από τη τελευταία τοποθέτηση, ειδικές καταστάσεις όπως χρόνος διοίκησης, άδεια κυήσεως κ.α).

– Οι ετήσιες τακτικές μεταθέσεις υλοποιούνται κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

– Καθορίζεται για κάθε στέλεχος ανώτερο όριο μεταθέσεων οι εξι μεταθέσεις σε διάστημα 25 ετών συνολικής υπηρεσίας, . Στον ανωτέρω περιορισμό δεν υπάγονται οι μεταθέσεις για εκπαίδευση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

– Μετά τη παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μετατίθεται στον τόπο προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ, που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν.

-Πολύτεκνοι, γονείς τριών (3) τέκνων, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και οι πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους, ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων τους, και πέραν των προβλεπομένων για το βαθμό τους θέσεων βάσει του ΠΟΥ – κάτι που είναι υποχρεωτικό για την υπηρεσία. Προτεραιότητα έχουν και άλλες κατηγορίες στρατιωτικών, όπως όσοι έχουν ανάπηρα παιδιά, οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών κτλ…

πηγη

One Comment to “Μεγάλες αλλαγές στις μεταθέσεις στρατιωτικών”

Αρέσει σε %d bloggers: