Δίδυμες ευθύνες για το μνημόνιο

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως έφτασε η χώρα στο Μνημόνιο και στα… νύχια της τρόικας ζητεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, κρίνοντας απαραίτητο η επόμενη Βουλή να διερευνήσει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων.
Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 79,4%, ζητεί τον καταλογισμό ευθυνών για την προσφυγή στην τριμερή, αξιολογώντας ως βασικούς υπαίτιους τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (σε ποσοστό 63,1%) και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε ποσοστό 46,7%. Συνυπεύθυνους θεωρεί το 23,6% των ερωτηθέντων όλους όσοι διαχειρίστηκαν την οικονομική πολιτική, ενώ ευθύνες καταλογίζουν και στους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή (22,1%) και Κώστα Σημίτη (ποσοστό 11,2%). Το δίδυμο Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου θεωρείται υπεύθυνο για το Μνημόνιο σε ποσοστό 59,5% και 50,6%, αντίστοιχα, από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστά που κυμαίνονται από 49,2% μέχρι 70,9% από τους ψηφοφόρους της ΝΔ και των κομμάτων της Αριστεράς. 
Για τον πρωθυπουργό των κυβερνήσεων της ΝΔ, Κ.Καραμανλή οι ευθύνες επιμερίζονται σε ποσοστό 31% από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, 21,3% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και σε μόλις 16,9% αυτών που ψήφισαν ΝΔ. Εντύπωση προκαλεί ότι τον Κ. Σημίτη θεωρεί ως υπεύθυνο το 13,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έναντι 7,9% της ΝΔ!

Ιδαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι στο αίτημα για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής συγκατατίθεται το 71,2% των ερωτηθέντων που, κατά δήλωσή τους, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, το 82,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 89,3% όσων ψήφισαν κόμματα της Αριστεράς.

Παρά το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο που εφαρμόζεται στη χώρα, οι πολίτες σε ποσοστό 63,2% θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, πιστεύοντας ταυτόχρονα σε μεγάλο ποσοστό (66,6%) ότι οι θυσίες του λαού δεν θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η χώρα του ευρώ

Ισχυρή παραμένει η βούληση των Ελλήνων για το ευρωνόμισμα, καθώς το 76,3% των ερωτηθέντων επιθυμεί να παραμείνει και στο μέλλον η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Αδύναμη, πάντως, είναι η προσδοκία των Ελλήνων για ανάπτυξη της οικονομίας, αφού το 61,7% των πολιτών πιστεύει ότι ακόμη και εάν εφαρμοστεί στο ακέραιο η νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε στη Realnews

πηγη