Θα τολμήσετε κύριε Πρόεδρε;

Άρθρο-Παρέμβαση

 του Νίκου Χατζηνικολάου

Είναι-δημοσκοπικώς τουλάχιστον-σχεδόν βέβαιο πλέον ότι την εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης, μετά τις εθνικές εκλογές,θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος κ.Αντώνης Σαμαράς. Η διαφορά της ΝΔ από την ΔΗΜΑΡ του κ.Φώτη Κουβέλη, που ακολουθεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, φαίνεται αδύνατον να καλυφθεί, στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, λοιπόν, είτε διαθέτει μετεκλογικά κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, πράγμα που σήμερα φαντάζει δύσκολο, είτε οχι, θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του νέου κοινοβουλίου, που θα έχει μόλις αναδειχθεί απο τη νωπή λαϊκη ετυμηγορία.

Η πρόταση μας στον κ.Αντώνη Σαμαρά είναι να λειτουργήσει αντισυμβατικά! Να μήν εγκλωβιστεί στην παραδοσιακή λογική των παζαριών και των ισορροπιών μέσα και έξω από το κόμμα του. Κύριε Πρόεδρε η εξαιρετικά δύσκολη πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία επιβάλλει να τολμήσετε! Δηλώστε απο σήμερα,χωρίς περιστροφές και…αστερίσκους, ότι θα κάνετε κυβέρνηση δεκαπέντε υπουργών, με τους πιό άξιους Έλληνες και οχι αποκλειστικά με τα κομματικά σας στελέχη ή με τα στελέχη των άλλων κομμάτων, που ενδεχομένως θα στηρίξουν κοινοβουλευτικά το νέο σχήμα. Μην επαναλάβετε το λάθος του κ.Λουκά Παπαδήμου. Οχι κυβέρνηση 50 υπουργών. Οχι κυβέρνηση-συνομοσπονδία συνεργαζόμενων κομμάτων, με παλαιά, φθαρμένα και διαρκώς ανακυκλούμενα πολιτικά υλικά. Αλλά και την αυτοδυναμία, που τόσο διακαώς επιθυμείτε, αν την επιτύχετε…ξεχάστε την. Αφήστε στον…πάγκο τους κατ´ επάγγελμα υπουργήσιμους βουλευτές σας, που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν εμπνέουν πλέον εμπιστοσύνη στους πολίτες και αναζητείστε επιτυχημένους τεχνοκράτες και ανθρώπους της…πιάτσας, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Και βέβαια επιδιώξτε την ευρύτερη δυνατή πολιτική καί κοινωνική στήριξη. Κανένα κόμμα δεν μπορεί μόνο του σήμερα!

Τόλμη, όμως και αντισυμβατική λογικη απαιτείται και σε ότι αφορά τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες. Τα παζάρια του παρασκηνίου και οι συμφωνίες κάτω απο το τραπέζι δεν έχουν θέση στη σημερινη εποχή. Ιδίως με το πολιτικά και ηθικά διάτρητο σήμερα ΠΑΣΟΚ. Θα επιτείνουν την ήδη μεγάλη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στους εκπροσώπους του. Η λύση είναι απλή. Ανακοινώστε έναν προγραμματικό δεκάλογο, με έμφαση στην ανάπτυξη και στη δίκαιη κατανομή των βαρών, στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας και αφήστε την πόρτα της…εκκλησίας ανοικτή.´Οποιος συμφωνεί ας προσέλθει! Και ας στηρίξει μια εθνική κυβέρνηση τεχνοκρατών, με υπερκομματικά χαρακτηριστικά και σαφές, διακηρυγμένο εκ των προτέρων πρόγραμμα δράσης, από την οποία θα απουσιάζουν τα μοιραία πρόσωπα και οι τραγικές πρακτικές, που μας οδήγησαν στη σημερινή πολιτική και οικονομική χρεωκοπία. Θα τολμήσετε κύριε Πρόεδρε; Θα σας αφήσει το…κόμμα σας;

πηγη