ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙ ΦΥΤΡΩΜΕΝΟ «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ»….

Σε λιγες ώρες η έμπειρη διακαστικός Μαρία Παπασπύρου, η γυναίκα που έχει αναλάβει το γραφείο του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη τύπου την ετήσια έκθεσή της για τον τρόπο που ασκείται η Δημόσια Διοίκηση από ορισμένους «υπηρέτες του Δημοσίου», αιρετούς ή μη. Από την έκθεση φαίνεται ότι η ζούγκλα της Δημόσιας Διοίκησης  δεν φοβάται το θηρίο-μνημόνιο ούτε φαίνεται να μπορεί εύκολα να αλλάξει, τους κανόνες και τις συνήθειες δεκαετιών. Διαβάστε μερικές από τις υποθέσεις που αντιμετώπισε μέσα στο 2011, ενώ υποτίθεται ότι «όλα» στο Δημόσιο, αλλάζουν…

 

Οι ελεγκτές που «δεν έφευγαν»
Το 2006 μια ανώνυμη εταιρεία υπέβαλε αίτημα για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο επειδή κάποιος συνεργάτης υπεξαίρεσε ένα ποσό από το ταμείο της. Το Δικαστήριο όρισε δύο ελεγκτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι οποίοι για άγνωστους λόγους παραιτήθηκαν και στις θέσεις τους ανέλαβαν δύο άλλοι συνάδελφοί τους. «Από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκαν στα γραφεία μας άρχισαν τα προβλήματα» περιγράφει στον eniko η Α.Μ μία εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας. « Μας ζήτησαν ,ευθέως,  15.000 ευρώ ο καθένας για να κάνουν τον έλεγχο, εμείς αρνηθήκαμε και αυτοί αντί να τελειώσουν μέσα σε 15 ημέρες ,έκατσαν εφτά μήνες! Κάθε μέρα έρχονταν το πρωί και έφευγαν το μεσημέρι πίνοντας τον καφέ τους ,διαβάζοντας την εφημερίδα τους» συμπληρώνει. «Όταν τελείωσαν επιτέλους, οι δύο ελεγκτές μας  ζήτησαν 40.000 ευρώ ,εγώ τους απήντησα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε. Πήγαν στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, παρουσίασαν εκατοντάδες ώρες υπερωρίες  και κατάφεραν να πάρουν τα 30.000. Μετά όμως η Νομαρχία ζήτησε τα χρήματα από εμάς» περιγράφει ασθμαίνοντας η γυναίκα. «Μετά από μερικούς μήνες μας ήρθαν οι προσαυξήσεις ,το ποσό έφτανε πλέον στα 50.000 ευρώ, ο άνδρας μου δεν άντεξε και έκανε εισαγωγή σε καρδιολογικό νοσοκομείο».  Η ιδιοκτήτρια της εταιρείας πήγε παντού. Στο γραφείο του τότε Υπουργού, στο γραφείο του Νομάρχη και στις αρμόδιες υπηρεσίες. Υπέβαλε αίτηση θεραπείας αλλά δεν δικαιώθηκε. Αποτάθηκε στο γραφείο του περιφερειακού συμπαραστάτη που  μελέτησε την υπόθεση και διαπίστωσε ότι : «η επίμαχη απόφαση του Νομάρχη Δυτικής Αττικής στην οποία αφορούσε η καταγγελία εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη ακρόαση της καταγγέλουσας και χωρίς την απαιτούμενη αιτιολογία.» Η αίτηση θεραπείας που υπέβαλε η ιδιοκτήτρια της εταιρείας μπήκε στο αρχείο χωρίς καν να εξεταστεί από τους αρμόδιους που άφησαν το πρόστιμο να αυξάνεται. Και βέβαια, οι δύο ελεγκτές που υπηρετούν κανονικά μέχρι σήμερα, ως δημόσιοι υπάλληλοι με μηνιαίες αποδοχές, δεν είχαν κανένα δικαίωμα να ζητήσουν την παραπάνω αμοιβή των 15.000 ευρώ.

Το Πάρκιγκ του Δήμου της Νέας Ιωνίας
Την περιφερειακή συμπαραστάτη απασχόλησαν οι καταγγελίες κατοίκων της Νέας Ιωνίας για το Δημοτικό παρκινγκ που λειτουργεί δίπλα σε δημοτικό σχολείο. « Το υπαίθριο παρκινγκ λειτουργεί παράνομα και άνευ αδείας ίδρυσης  και λειτουργίας», σημειώνει στην έκεθεσή της η Μαρία Παπασπύρου επισημαίνοντας ότι :  «ο Δήμος αρνείται να εφοδιαστεί με τις ανωτέρω άδειες παρά τις υποδείξεις αρμοδίων υπηρεσιών με την δικαιολογία ότι ο χώρος διατίθεται δωρεάν ως κοινωνική προσφορά στους δημότες» .Με αυτόν τον τρόπο, γράφει η περιφερειακή συμπαραστάτης :  «Διακυβεύεται η ασφάλεια και των μαθητών άμεσα γειτνιάζοντος με τον επίμαχο χώρο δημοτικού σχολείου καθώς και των πεζών που τον χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους σε παρακείμενα κτίρια δημόσιας χρήσης …»

Το σύστημα πυρόσβεσης
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και του 2008 θεωρήθηκε κρίσιμο να προστατευθεί η Πάρνηθα με την παραγγελία ενός υπερσύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης , το οποίο τοποθετήθηκε στην κορυφή του βουνού. Στον έλεγχο από τα κλιμάκια της Νομαρχίας διαπιστώθηκε ότι το σύστημα δεν «λειτουργεί» και χωρίς καθυστέρηση αποφασίστηκε να μην καταβληθεί  όλο το τίμημα στην ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί το έργο κατόπιν ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.  Η εταιρεία προσέφυγε στο γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη και ζήτησε να εξεταστεί η συγκεκριμένη υπόθεση.  Μετά από έρευνα η κυρία Παπασπύρου διαπίστωσε ότι : οι επιτροπές Παραλαβής Τεχνικών  Έργων « δεν αποτελούνται πάντοτε από μέλη που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία» για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. «Δεν υπέγραφαν για την παραλαβή των υλικών» και βέβαια, η σύμβαση έγινε πρόχειρα, με αποτέλεσμα  να είναι άμεσος ο  κίνδυνος να πληρώσει η Νομαρχία τη ρήτρα για την εγγύηση της μη τήρησής της.

Έστειλαν τους νησιώτες στο Κρανίδι
Ο Δήμος Πόρου κοινοποίησε έγγραφο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης  που αφορούσε στην «κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πόρου και την υπαγωγή του στο Ειρηνοδικείο Κρανιδίου». Τα δύο ειρηνοδικεία ανήκουν σε διαφορετικές εφετειακές περιφέρειες και τελικά κρίθηκε ότι το Ειρηνοδικείο  Πόρου θα μπορούσε να συγχωνευθεί μόνο με το Ειρηνοδικείο Σπετσών.

Η μονάδα ανακύκλωσης
Η επιχείρηση υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης  και λειτουργίας μονάδας ανακύκλωσης . Αρχικά το αίτημα απερρίφθη , στη συνέχεια έγινε δεκτό και μετά τέθηκαν επιπλέον όροι. Η συμπαραστάτης του πολίτη διαπίστωσε  ότι «υπήρξε αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην χορήγηση της άδειας.  «Αναρμοδίως και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επελήφθη του Θέματος ο Νομάρχης της Δυτικής Αττικής και το Νομαρχιακό Συμβούλιο». Κατά παράβαση του νόμου τέθηκαν προϋποθέσεις πέραν των προβλεπομένων . Παρά την έγκριση από την Περιφέρεια η Νομαρχία δεν ενέκρινε την άδεια , ενώ είχαν αδειοδοτηθεί  αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη εταιρεία ετέθησαν «διαφορετικοί όροι και προϋποθέσεις» .

Από τον Μάιο του 2011 μέχρι σήμερα η περιφερειακή συμπαραστάτης του πολίτη έχει ερευνήσει  περισσότερες  από 100 υποθέσεις ,παρεμβαίνοντας ,στις περισσότερες,  αποφασιστικά στην διευθέτησή τους, έχοντας στο πλευρό της ,μόλις δύο επιστημονικούς συνεργάτες και μια γραμματέα. Την ερχόμενη Τρίτη η συμπαραστάτης του Πολίτη της Περιφέρειας Αττικής θα παρουσιάσει αναλυτικά την ετήσια έκθεση ,σε συνέντευξη τύπου, με το μήνυμα : «αν σου ζητήσουν φακελάκι, έλα στο γραφείο μας να το καταγγείλεις».

ΠΗΓΗ