«Ας σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του!»

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα «Liberation», με τον τίτλο «Ας σώσουμε τον ελληνικό λαό από τους σωτήρες του!». Το υπογράφουν Ευρωπαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι φιλόσοφοι Αλέν Μπαντιού, Ετιέν Μπαλιμπάρ και Ζακ Ρανσιέρ. Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα γίνεται «το εργαστήριο μιας κοινωνικής αλλαγής που σε δεύτερο χρόνο θα γενικευθεί σε όλη την Ευρώπη».

Αυτό το μοντέλο περιλαμβάνει κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών, ερειπωμένα σχολεία και νοσοκομεία, υγεία – προνόμιο των πλουσίων και μεγάλη μάζα ακραία φτωχών. Οι διανοούμενοι μιλούν για «θεσμική δολοφονία του ελληνικού λαού» και προτείνουν τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής επιτροπής διανοουμένων και καλλιτεχνών σε αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό».

Η παρέμβασή τους είναι ενδιαφέρουσα όχι επειδή – όπως και τα κατά τόπους κινήματα συμπαράστασης του τύπου «Είμαστε όλοι Έλληνες» – μπορούν να συμβάλουν με κάποιον τρόπο στην αλλαγή της μοίρας των Ελλήνων, αλλά κυρίως επειδή τονίζουν την κακομοιριά, τη μικροψυχία και τη φαυλότητα όσων στην Ελλάδα δεν ντρέπονται να λένε ότι «φταίμε και πρέπει να πληρώσουμε», «έτσι που ήρθαν τα πράγματα τι να κάνουμε» κ.λπ. Κατανοητόν;  Α.Χ.

πηγη: το ποντικι