Σόιμπλε:“Προσπαθώ να μη χάσω την υπομονή μου με την Ελλάδα”

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έδωσε μία ακόμη συνέντευξη για το ελληνικό ζήτημα, αυτή τη φορά στο χθεσινοβραδινό ενημερωτικό δελτίο Tagesthemen του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Στη συνέντευξη ο Σόιμπλε εκφράζει την ελπίδα, μετά τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, να μην υπάρξει ξανά ελληνικός κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ επισημαίνει ότι θα
χρειαστεί πολύ υπομονή το επόμενο χρονικό διάστημα και ότι ο ίδιος καταβάλλει προσπάθεια να μη χάσει τη δική του.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ.: Πείτε μας, κ. Υπουργέ, ποια τον αριθμό σύνοδος κορυφής των Υπ. Οικονομικών ήταν αλήθεια αυτή για το θέμα της Ελλάδας? Έχετε εικόνα?

Απ.: Όχι, δεν έχω. Εδώ και δύο χρόνια ασχολούμαστε τακτικά με το ζήτημα της Ελλάδας. Κάθε 3 μήνες άλλωστε έπρεπε να ελέγχουμε πώς πήγε η υλοποίηση του πρώτου προγράμματος. Επομένως, είχαμε συχνά
συναντήσεις, αλλά και στο μέλλον θα έχουμε μερικές ακόμα.

Ερ.: Αυτό είναι το επόμενο ερώτημά μου. Όπως μετά από κάθε νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων, πρέπει κάθε φορά να ρωτά κανείς: Πιστεύετε ότι τώρα έληξε το θέμα? Εσείς λέτε Όχι.

Απ.: Όχι, εννοώ είναι σαφές ότι συνεννοηθήκαμε και με την ελληνική κυβέρνηση ότι η βοήθεια θα καταβληθεί σε δόσεις. Πρώτα θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις των μεταρρυθμιστικών μέτρων, που
ανέλαβε. Και μέχρι την 1η Μαρτίου θέλουμε να δούμε ότι εντάχθηκαν στη νομοθεσία. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της συμφωνηθείσας βοήθειας. Γιατί όλα όσα κάνουμε πρέπει να έχουν το νόημα να οδηγήσουν με το πέρασμα του χρόνου την Ελλάδα σε καλύτερες οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ερ.: Ναι, αλλά οι νομοθετικές ενέργειες δεν αποτελούν απλώς νέες υποσχέσεις, που ακολουθούν άλλες μη τηρηθείσες υποσχέσεις? Οι ειδικοί της τρόικας αποκόμισαν άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες μια θλιβερή
εντύπωση από την Ελλάδα. Δεν εισπράττονται σχεδόν καθόλου φόροι, δεν πωλείται δημόσια περιουσία, δεν γίνεται οικονομία. Τι θαύμα λοιπόν αναμένεται να γίνει, ώστε να τους διαθέσει κανείς 130 δις. ευρώ επιπλέον?

Απ.: Κοιτάξτε, τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έλαβε μια σειρά σοβαρών αποφάσεων, οι οποίες ισχύουν. Οι κατώτατοι μισθοί περικόπηκαν. Ήταν πολύ πικρό για τους πληγέντες, αλλά αναγκαίο, επειδή απλούστατα η
Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή όσον αφορά το εργασιακό κόστος. Αλλά αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους, μέχρι να φανούν αποτελέσματα. Κατά τα άλλα, πρέπει να προσέξουμε ώστε η Ελλάδα να κάνει πράγματι εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε. Γι’ αυτό και συμφωνήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα αυστηρό monitoring. Και προπάντων θα φροντίσουμε να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια, που εκταμιεύουμε κατ’ αρχάς για τους Έλληνες, για την εξυπηρέτηση των ελληνικών υποχρεώσεων, μέσω ενός ειδικού συμψηφιστικού λογαριασμού. Έτσι ώστε στο μέλλον να μην εκπορεύεται από την Ελλάδα κανένας κίνδυνος πλέον για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ερ.: Ένα πρόβλημα της Ελλάδας είναι ακριβώς η είσπραξη ελάχιστων φόρων, επειδή και ολόκληρος ο μηχανισμός δεν είναι κατάλληλος για να το πράξει. Οι πλούσιοι Έλληνες μάλιστα βγάζουν αυτή τη στιγμή όλα τα χρήματά τους έξω από τη χώρα, χωρίς αυτά να έχουν φορολογηθεί. Μήπως θα έπρεπε να βοηθηθούν περισσότερο οι έλληνες φοροεισπράκτορες, π.χ. παγώνοντας τα χρήματα που βγήκαν στο εξωτερικό?

Απ.: Γι’ αυτό απαιτούνται οι νομικές βάσεις, που πρέπει να δημιουργηθούν πρώτα. Αυτό είναι πιο εύκολο να λέγεται παρά να γίνει σε μια Ευρώπη, όπου ισχύει η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Κατά τα άλλα, πράγματι θα πρέπει τμηματικά να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια φορολογική διοίκηση αντάξια των σύγχρονων προτύπων. Γι’ αυτό προσφέραμε συμβουλευτική βοήθεια, αλλά χρειάζεται χρόνος. Μόνο που, επειδή ακριβώς χρειάζεται χρόνος, πρέπει η αρχή να γίνει τώρα αμέσως.

Ερ.: Η καταπολέμηση παλιών χρεών με νέα βοηθά πάντως για λίγο καιρό. Μακροπρόθεσμα η χώρα θα πρέπει και πάλι να αναπτυχθεί, και σ’ αυτό συμφωνούν όλοι. Αυτή τη στιγμή όμως η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται δραματικά. Θα ενδιαφερθεί και κάποιος για μια αναπτυξιακή στρατηγική, ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ?

Απ.: Φυσικά. Και τα δύο πάνε μαζί. Αλλά πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε με την Ελλάδα έχουν, μεταξύ άλλων, στόχο και να καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας. Εκτός αυτών, η Κομισιόν υποσχέθηκε στην ΕΕ ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια πολύ πιο συγκεντρωμένα και αποτελεσματικά για την Ελλάδα. Αυτό το θέλουν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος το ζητά αυτό καιρό τώρα και ελπίζω να υπάρξει τώρα μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ερ.: Θα σας θέσω τώρα ένα τελευταίο ερώτημα, το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ. Γιούνκερ απάντησε μονολεκτικά: Χάνετε σιγά-σιγά την υπομονή σας με την Ελλάδα? Και η απάντηση του Γιούνκερ ήταν: «Ναι». Ποια είναι η δική σας απάντηση?

Απ.: Προσπαθώ να μη χάσω την υπομονή μου. Αλλά έχω την εντύπωση ότι οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, ο Υπ. Οικονομικών και όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση έχουν καταλάβει πράγματι τη σοβαρότητα της κατάστασης.

ΠΗΓΗ