Διχασμένος ο βρετανικός Τύπος για τις αποφάσεις Κάμερον

  Με αλληλοαντικρουόμενα αλλά και πολλά χιουμοριστικά σχόλια «υποδέχτηκαν» οι βρετανικές εφημερίδες την απόφαση του πρωθυπουργού Ντ.Κάμερον να διαφωνήσει με το γερμανο-γαλλικό σχέδιο για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο Τύπος είναι διχασμένος. Από τη μία υπάρχουν οι μεγάλες εφημερίδες που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, ενώ από την άλλη ο «λαϊκός» Τύπος βλέπει έναν ήρωα που θωράκισε τη χώρα.

«Η ΕΕ αφήνει τη Βρετανία» είναι ο τίτλος της Independent, ενώ και οι Times δεν διαφωνούν ιδιαίτερα: «Η Βρετανία μένει μόνη».

Στους Times υπάρχει και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σκίτσο. Ο Κάμερον έχει πάρει τη θέση του μικρού αγοριού στο περίφημο Manneken Pis των Βρυξελλών. Πίσω του η σημαία της ΕΕ και ακριβώς μπροστά του ο Νικολά Σαρκοζί…

Ο Guardian αναφέρει: «Έρμαιο το Ηνωμένο Βασίλειο με την πολιτική Κάμερον», ενώ ο Observer

Πανηγυρίζει η Daily Express με τη φωτογραφία του Ντέιβιντ Κάμερον δίπλα από τη φράση: «Η ημέρα που έβαλε πρώτα τη Βρετανία».

Η λαϊκή Sun προχωρά ένα βήμα παραπέρα: ο Κάμερον στα ρούχα του Τσώρτσιλ κάνει… ανάποδα την ιστορική χειρονομία του τότε πρωθυπουργού με το σήμα της νίκης.

Μόνο που στην ανάποδη μορφή της, η χειρονομία για τους Βρετανούς είναι εξαιρετικά άσεμνη. Από κοντά και το λογοπαίγνιο: «Up Eurs».

Τέλος, η Express επισημαίνει: «Η Βρετανία κοντά στην έξοδο από την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της Συνόδου, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατάφερε να εκνευρίσει και πάλι τον Νικολά Σαρκοζί με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι ήταν «απαράδεκτες» οι εγγυήσεις που ζήτησε το Λονδίνο για την προστασία του χρηματοοικονομικού του κλάδου.

Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο των «27» οφείλεται στην απαίτηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας να τεθεί το Σίτι του Λονδίνου εκτός του πεδίου ελέγχου των εποπτικών αρχών και των άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγη