Νέα συνθήκη από τα 17 μέλη της ευρωζώνης και τους… πρόθυμους

Σαρκοζί: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε το ευρώ

Χωρίς αποτέλεσμα συζητούσαν επί δέκα ώρες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να καταφέρουν τελικά να πάρουν μια απόφαση που θα δώσει απάντηση στην κρίση χρέους αλλά και στις αγορές.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί  μετά το τέλος των συζητήσεων δήλωσε  ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ τέθηκε διορία έως το Μάρτιο για να κυρωθεί. «Αυτό δεν σημαίνει Ευρώπη δύο ταχυτήτων» διευκρίνισε. Χαρακτήρισε τους όρους που έθεσε η Βρετανία «απαράδεκτους» για αλλαγή της συνθήκης.
Ο κ. Σαρκοζί διευκρίνισε ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μόνο ότι οι αποφάσεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα ήταν ένα «θετικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.
Για το κομμάτι της δημοσιονομικής σταθερότητας, οι ενστάσεις της Γερμανίας ως προς την χρηματοδότηση των μηχανισμών διάσωσης τελικώς αποτυπώνονται στην τελική «συμφωνία» μιας και, σε αντίθεση με όσα αρχικώς είχαν περιληφθεί στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, φαίνεται πως καταλήγουμε σε μια πιο συμβατική λύση,
με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), με μια «προίκα» 500 δισ. ευρώ, να τίθεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2012, ΧΩΡΙΣ να έχει ακόμα διευκρινισθεί κατά πόσον στο διάστημα αυτό θα σταματήσει και η λειτουργία του τωρινού μηχανισμού (EFSF). Σε κάθε περίπτωση πάντως ΔΕΝ θα υπάρξει «διπλό» ταμείο με συνδυασμένα κεφάλαια, ούτε θα εκχωρηθούν στον μόνιμο μηχανισμό ESM τραπεζικές ιδιότητες ή οιασδήποτε μορφής τραπεζική άδεια.
Το σίγουρο είναι πως όσον αφορά στις αποφάσεις δραστηριοποίησης του ESM, αυτές θα μπορούν να εγκρίνονται με πλειοψηφία 85% και όχι ομόφωνα, «εάν η ΕΚΤ και η Κομισιόν κρίνουν πως πρόκειται για επείγουσα περίπτωση».
Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα χρεών (PSI) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι διευκρίνισε ότι η ευρωζώνη θα τηρήσει αυστηρά τους κανόνες του ΔΝΤ, ενώ εμμέσως πλην σαφώς διέψευσε κάθε σενάριο περί πιθανού, μελλοντικού κουρέματος για Ιρλανδία ή Πορτογαλία.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν τη συμφωνία τους ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου που θα προβλέπει σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, δηλαδή ανώτατο όριο ελλείμματος που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρέος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Επίσης προβλέπεται πως θα υπάρχουν και αυτόματες κυρώσεις για τα κράτη – παραβάτες.
Στο περί ου ο λόγος προσχέδιο προβλέπεται ότι η Ε.Ε. θα εμμείνει στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να παραχωρήσουν διμερή δάνεια στο Ταμείο.
Απάντηση δίνεται και στα σενάρια περί πιθανού νέου «κουρέματος» στα χρέη Πορτογαλίας και Ιρλανδίας με την επωδό πως «η περίπτωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θεωρείται «μοναδική και έκτακτη»»…