Ο Προϋπολογισμός της υποκρισίας

Με 258 “ναι” έναντι 41 “όχι” εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2012. Το σύνολο του προϋπολογισμού ψήφισαν 258 βουλευτές, ενώ 41 τάχθηκαν κατά σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών. Μικρή διαφοροποίηση υπήρξε στο σκέλος του επιμέρους προϋπολογισμού του υπουργείου Ανάπτυξης όπου υπήρξαν 256 υπέρ και 41 κατά, καθώς και δύο «παρών».

Το κύριο όμως χαρακτηριστικό του εφετινού συζήτησης για προϋπολογισμό ήταν η υποτονικότητα της και η αδιαφορία των βουλευτών. Για παράδειγμα χθες το βράδυ όταν θα κορυφωνόταν υποτίθεται η συζήτηση όλοι οι βουλευτές παρακολουθούσαν από το εντευκτήριο ή το καφενείο το μάτς Ολυμπιακός – Άρσεναλ και έβριζαν τον Βενιζέλο που δεν κατέβαινε από το βήμα για να ψηφίσουν και να πάνε σπίτια τους. Χθες το μεσημέρι εξάλλου για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε συζήτηση προϋπολογισμού η Βουλή διέκοψε για …φαγητό, ενώ άλλες χρονιές οι βουλευτές “σκοτωνόντουσαν” για να πάρουν σειρά για το βήμα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο προϋπολογισμός που μόλις ψηφίστηκε πρέπει να πάρει την οδό για τον «κάλαθο των αχρήστων». Οι προβλέψεις του για την ύφεση, την ανεργία και τα έσοδα είναι ξεπερασμένες και, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην οικονομική πολιτική, τότε το 2012 θα είναι η πέμπτη χρονιά ύφεσης, πριν από την επόμενη… Ήδη ο τρέχων Προϋπολογισμός κουβαλά υστέρηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων, που θα πρέπει να καλυφθεί από νέα μέτρα. Το έλλειμμα φέτος θα κλείσει σε επίπεδα κοντά στο 11% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερα από το 2010, ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει το 6%-6,5% από το προβλεπόμενο 5%.

Και φυσικά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το κούρεμα, την χρεοκοπία και την Ευρωζώνη.

πηγη